2010. február 24., szerda

Kínai- jappán hét (Badár után szabadon)

A múlt héten kétszer is volt szerencsém a kínai és a japán konyhaművészethez.


Már évek óta Budapestre sodort a szél, vagy a Végzet, nevezzük bárhogy, és néhányan a volt osztálytársaim és évfolyamtársaim közül csodálkozva kérdezgetik: „és hogy bírod Budapestet? Hogy lehet ott élni?” Hát kérem, IMÁDOM Budapestet. Ugyanis csak itt lehet megtenni azt, hogy olvasok néhány étteremkritikát mondjuk egy keleti étteremről, és két órával később már vígan vacsorázgatok az említett spéci helyen, magam tesztelve a leírtakat...( és akkor még nem beszéltem Budapesten sok mindenről, az éjjeli Lánchídról, Aquincumról, a Citadelláról elénktáruló csodálatos panorámáról, a Szépművészeti Múzeumról, a Várnegyedről...ja, a Culinarisról... hm, AVATAR 3Dben...)

De vissza Kínába és Jappánba!
Pontosabban az eheti első étterembe, a Momotaro Ramen-be, a Széchenyi utcában a Lánchídtól pár lépés távolságra.




Kép a diningguide-ról


Vélemények például a diningguide-on, vagy a plastic.hu-n, mivel a rament és a gőzölt gombócokat mindenki kivétel nélkül dicsérte, hát ezzel próbálkoztunk. Csak egy szót írhatok róla: tényleg isteni...Fotók az említett blogokon, nálam nem volt gép.

Az éttermet kívülről csak két piros lampion jelzi(hányszor elmentem már mellette...). Faasztalok, kicsit büfé jelleg, kedves kínai?japán? pincérlány, angolul egy szót sem beszél, magyarul bezzeg igen...na ilyet sem láttam még...Mikor megérkezünk, este hat körül, a hat asztalból csak egy foglalt, de perceken belül tele van a hely, és a további vendégek valamerre hátra navigálódnak. Talán van ott valami egyéb helyiség?

A ramen egy fűszeres leves, tele mindenféle cuccal. Eredete után kutatva azt találom, hogy inkább jappán étel, de a szó és az étel maga is Kínából ered, talán a kínai kézzel készített tészta –la mian-japán kiejtésmódja lett a ramen, vagy lehet lǔmiàn, ami valami keményítős cuccos szószban főtt tészta, vagy származhat a lāomiàn szóból is, ami azt jelenit: kikotor, és arra utal, hogy a tésztát forró vízbe merítették, és aztán fémszűrővel szedték ki a fazékból. Vagy mittoménmilyen kínaijappán edényből. Ezzel a hipotéziseknek nincs vége, de inkább arról a konkrét ramenről írok, amit rendeltünk: vega változat, jó sok zöldséggel és tésztával, és különös jellemzője, hogy az ember addig eszi, amíg előtte van. Az íze fűszeres, nem tudom leírni, de semmi köze a magyar zöldségleveshez, menjetek és kóstoljátok meg. A húsos verziónak is nagy a rajongótábora, legközelebb az jön. És nem átallanak kb 1200 Ft-ot elkérni egy hatalmas adagért. :-)

A ramen után a gőzölgő húsos batyuk következnek, amikhez valami hihetetlen mártást adnak, ami chilis is, paprikás (?) is, csíp is meg nem is, és a gombócok sokkal jobbak vele, mint nélküle. A 8 darab öklömnyi gombóc is bizony elfogyott mind egy szálig. (Holnaptól rendszeresen futok majd...)

Nem mellékes, hogy nagyon pénztárcabarát a hely, ilyen különleges ízeket otthon nem nagyon lehet elővarázsolni, és nagyságrendekkel jobb, mint az tizenkettőegytucat kénai gyorsbüfék egyenízetlenédessavanyúminden kínálatával...Ketten fizettünk 3000 Ft-ot...Szóval visszajövünk.

 
Következő jappánkínai étterem, fővárosunktól jóval távolabb található: Sopronban.
Business trip, és épp van egy óránk ebédelni. Mivel főnököm tud a gasztrobolondériámról (anno Kistücsökkel kezdtünk), melegen ajánlja a “Chen’s Coocking Wok and Grill Restaurant”- ot.



Kép innen

Belépünk, hatalmas terem, kb 15x akkora, mint a Momotaro Ramen. Szép sötétbarna dizájn, tetszik. Középen büféasztalok, rajtuk minden földi jó... Kedves kici kínai pincérnő, beszél magyarul, megkérdezzük, hogy mi itt az ábra. Mosolyog, közli, hogy allyoucaneat ezeröccá’kilencven forint. OK, feleljük, én meg gondolom biztos nem tudja még a számokat egyemmeg. De nem, tévedésnek nyoma sincs. Tényleg ennyibe kerül az ebéd. Óriási választék, nagyon tetszik a sushi, kb 6-7 fajta, ahogy kell, gyömbérrel, szójaszósszal, wasabival, pálcikával. Mellette a grillrész, ahol a friss zöldségektől elkezdve a rákon át a kagylóig minden van, szabadon kombinálható, és a kici kínai szakácsok a vaslapok mellett csak arra várnak, hogy elkészíthessék. Emellett még egy büféasztal, a szokásos kínai vegyesfelvágottal: omlósz cirke, kicit cípősz, édes- savanyú cirke, nem cíp, szerzetesek eldele, szójacsírasaláta, algacucc, kínai tészta és zöldséges rizs, stb, stb, stb. Következő asztalon már nem is emlékszem mi van, de valami leves, saláták, zöldségek...


A Sushi, a Maki, a Futomaki mind nagyon finom, akár a Wasabiban, és tényleg no limit. Van egy nagyobb tölcsér alakú sushi, nagyon dekoratív. Azért megkóstolom a “kommersz “ büfékínálatot is, az édes fűszeres csirke meglepően finom és omlós, de a tésztára elkel a szójaszósz, hogy legyen valami íze. Még az alga is ehető.

Nagyon tetszik, hogy rengeteg friss gyümölcs díszeleg a tálakon: ananász, narancs, kivi, mangó...desszertként ezt választom, mert az osztrák módra készült fánk nem nagyon nyeri el a teszésemet, főleg hogy még lekvár sincs benne.
Egy szó mint száz: meglepően finom, hatalmas választék, ócó. Ötös skálán csillagos ötöst érdemel, bizony nem könnyű ilyen színvonalat találni ennyire távol Budapesttől.
A helyiek bizonyára ismerik, meg a sógorék is, hiszen egyre érkeznek a vendégek, több öt- hatszemélyes család, kisgyerekkel (etetőszék van.)
Nem véletlenül népszerű hely.

Még egy párszor letesztelem majd a sushit. :-)

Cézárimádó is betévedt ide, képek és kritika az ő blogján is. (Nálam csak mobil volt, az ezzel készített fotókat inkább nem posztolnám...)


Ja, honnan jön a Jappán? Hát Badár Sándor és Horváth János barátaink könyvének a címe, amit mindenki olvasson el, ha könnyesre akarja röhögni magát két hülyegyereken, akik a szocializmus kellős közepén eldöntötték, hogy elutaznak Japánba. És így is tettek.


Beszámolójuk ez a rövidke könyv, kezdve attól, hogy mindenki azt hitte, hogy dezertálni akarnak, pedig csak karatézni mentek, odáig, hogy meg nem tagadva magyar vérüket hogyan tesznek szert méregdrága exkluzív csodálatos japán legyezőre...egymás szavába vágva mesélik hihetetlen kalandjaikat. Túlélték...
Posted by Picasa

2010. február 15., hétfő

Valentin- napi vacsora ad hoc

A Valentin- nappal kapcsolatban vegyes érzéseim voltak-vannak.
Egyrészt giccsparádénak tartom, főleg a mindenhol csüngő- büngő- csingilingiző édibédi piros szívecskék miatt, másrészt viszont azt gondolom, miért is ne lehetne a szerelemnek és a szeretnek egy ünnepnapja? Gondoljunk csak bele régebben miket ünnepeltünk...(NOSZF, stb)

Úgyhogy miután volt szerencsém egy csodás hétvégét eltölteni a téli, hó borította Tihanyban a befagyott Balaton partján, egy csokor rózsával a kezemben mégiscsak úgy döntöttem, legyen ünnepi vacsora.
A hűtőből.
És a kamrából, pontosabban konyhaszekrényből.
Mivel a egy tapodtat sem voltam hajlandó megtenni semmiféle hiper-szupermarketbe vasárnap délután...

Előétel:
Ricottás- spenótos tortácskák
 


A tésztára sajnos nem emlékszem, anno hogyan készítettem, mivel most a mélyhűtőből kaptam elő egy fél adagot. A töltelék ricotta és spenót keveréke, frissen őrölt borssal megszórva és fokhagymagerezdekkel dúsítva. Picit meg is sóztam.
A tésztát elnyújtottam, köröket vágtam ki belőle, a muffinforma mélyedéseit jól kimargarinoztam, és belenyomkodtam a köröket. Pár percig elősütöttem, aztán ráhalmoztam a tölteléket, és mehetett is vissza a sütőbe. Összesen 15-20 perc alatt sült meg, az elősütéssel együtt.
Jó lenne, ha emlékeznék a tészta receptjére, vagy megtalálnám a gépemen valahol, úgy emlékszem Limaránál találtam még régebben, de most akárhogy néztem a blogját, nincs meg...

Leves:
Vargányás sárgarépakrémleves


Hozzávalók:


2 sárgarépa
Kevés szárított vargánya
Tárkony
Szerecsendió
Leveskocka (tudom, tudom...)
Vaj, olaj

Elkészítés:

A szárított gombát kevés vízbe beáztatom, 15- 20 percre.
A répát lereszelem (ajánlom az aprítógépet).
A vaj és olaj keverékében elkezdem megpirítani, majd beleöntöm a gombát a levével együtt.
Felöntöm kb 1-1,5 l vízzel, ízesítem leveskockával és tárkonnyal, illetve szerecsendióval.
Mikor minden puha, összeturmixolom, ha kell utánízesítem.

Főétel:
Spenótos hajdinakása


Ezt a receptet itt találtam, a Spenót receptek blogján..

Annyit változtattam rajta, hogy nem piros, hanem zöld pestoval tálaltam, bár pirossal bizonyára finomabb és szebb is lett volna.
Nagyon finom, és nagyon egészséges.

Happy Valentine!
Posted by Picasa

2010. február 10., szerda

Naaaagy Waffel-Poszt (?)

(nem számolom, hanyadjára próbálkozom ezen poszt közzétételével. Ha most is csak piros X-ek jelennek meg a fotók helyén, üzenem a Picasamnak, hogy ne akarja kihúzni a gyufát...vagy összeakasztani a bajszát velem...meg ilyenek.)

Szóval:

Továbbképzés gofritémában...
Imádom a vasárnapokat, mikor van idő ilyen csodás finomságokat reggelizni:



Belgium mostanában beköltözött a konyhámba.
Azonban ez nemcsak a belga csokit jelenti ám, hanem számtalan finomabbnál finomabb ételt, édességet és hozzávalót is. Igazán szórakoztató elmélyülni egy másik ország gasztronómiájában, főleg, hogy a belga konyhaművészetben szerintem van némi francia beütés is.
Belgiumban a waffel (gofri) igazán nemzeti ételnek számít. Megpróbáltam eligazodni a fajták és a nevek világában, de ez nem egy egyszerű téma még "személyi edző" segítségével sem: a három fő fajtán kívül az összes változat változata kapható, így a kezdeti különbségek elmosódnak. Mondjuk mikor megérezzük Brüsszel vagy Brugge utcáin sétálva az édes illatot, nem nagyon kell gondolkodni rajta, hogy ez most a brüsszeli vagy a liege-i féle-e, engem például csak egyvalami érdekelt: hogy ide vele, gyorsan!
Elméletileg tehát a belga gofri 3 formában kapható és fogyasztható:
1.Brüsszeli (Gaufre de Bruxelles)
(montázs, bal felső és jobb alsó kép)
Téglalap alakú, és nem igazán édes, mármint a tésztája. Inkább kávéházakban és bisztrókban fogyasztják, nem pedig az utcán, kevés vaníliás cukorral megszórva. A teaházak (Tea-room) nagyon népszerűek, az emberek délutánonként betérnek egy kávéra, teára, pancake-re, waffel-re, vagy egy sütire. Vannak olyan étteremek, amik délutánonként tea-room-ként működnek, esténként pedig étteremként, így minden napszakban zsúfolásig lehetnek. A brüsszeli változatot toppinggal tuningolják, mivel nem annyira édes: ez lehet cukor és tejszínhab, vaníliafagyi, Nutella, friss gyümölcsök, például eper, a csokiról már ne is beszéljünk
2.Liege-i (Gaufre de Liege)- a montázs jobb oldalán felül illetve bal alsó képen:
Jellemzően az utcán fogyasztják, ez nem kávéházi műfaj. Kivéve spéci kávézókat, mint pl a Haagen Dazs- itt ugyanis lehet kapni. Édes,és tömörebb a tésztája, mint az előzőnek, és normálisan nincs rajta topping. (kivétel a H-D verzió, ahol a topping fél kiló tejszínhab volt…) A liege-i gofri kisebb és kerekebb, mint a brüsszeli.
Általában frissen sütik, kérésre, és szalvétában esszük az utcán.
Ha a nem tankönyv szerinti toppingos változatot választunk, akkor kis tálcában kapjuk, kanálkával.
Ezért írtam, hogy nincsenek szabályok, én először bizony Brugge-ban toppingos liege-i gofrit kaptam, tálcán, kisvillával, tejszínhabbal és csokiöntettel… Annyi is volt a vacsorának!



3.Gyümölcsös-montázs bal alsó fotó bal oldalán:

Ezzel személyesen még nem találkoztam. Ezt mindig hidegen eszik, és belsejében vannak a gyümölcsdarabok, illetve nem darabokban, hanem kb mint a lekvár, mikor még nem teljesen lekvár állagú, hanem olyan köztes. A belsejében általában körte, alma, barack, vagy meggy van. Az almásba fahéjat is tesznek. Ez csak pékségben kapható, vagy szupermarketekben. Nem lehet sokáig tárolni, 1-2 nap alatt meg kell enni.
Az első fotón látható reggelink (bolti) liege-i gofri volt, ráolvadó csokilapokkal, amelyek szintén megérnek egy külön misét…

Receptet egyelőre nem tudok, csak linkeket, azokat is csak franciául persze. Kipróbálás után jönnek majd a bevált receptek itt is.
Brüsszeli gofri itt
Liege- i gofri itt

Posted by Picasa

2010. február 7., vasárnap

Variációk rozskenyérre




A hétvégék mostanában olyan egyformák.
Ömlik a hó, meg is marad, hideg is van, így hát nincs sok kedvem kimozdulni.
Ezért kenyeret sütök a hálás közönségnek.
:-)

Már kétféle rozsos verziót is kipróbáltam, egyik jobb, mint a másik.

Bal oldalon Stahl Judit diós- rozsos verziója a zöld könyvéből (Enni jó!), jobb oldalon és az alsóbb képeken) egy kis könyvből készült kevert rozskenyér, melynek címe: Kenyérsütés otthon.

Első verzió
Diós- rozsos kenyér

Hozzávalók:
1 dkg szárított élesztő
4 ek + 3 dl meleg víz
20 dkg rozsliszt
35 dkg rétesliszt
5 dkg dióbél
1 ek olívakolaj
1 ek só
1/2 tk frissen őrölt bors
2 tk barna cukor
1 tk köménymag

olaj, liszt, 1 tojásfehérje a kenyér megkenéséhez

Elkészítés:
Az élesztőt megfuttattom 4 ek meleg vízben.
A diót összetöröm és megpirítom.
A kétféle lisztet összekeverem.
Az olajat, 3 dl meleg vizet, sót, borsot, barnacukrot, köménymagot összekeverem, hozzáöntöm az eddigre már mászni kezdő élesztőt, és simára keverem. A mikróban meglangyosított lisztet apránként hozzádolgozom robotgéppel, dagasztókarral, és dagasztom, kb 6-7 percig. Ezután kézzel belekeverem a pirított diót, tovább gyúrom pár percig. Beleteszem a kelesztőtálamba, és körben leolajozom.
40- 60 percig kelesztem meleg helyen (radiátor), majd átgyúrom, és a tepsire teszem, amin majd sütöm. Itt keleget még további 30 percig, nedves konyharuhával letakarva.
200 C-on könyv szerint 55 percig sütöm.

Jegyzet 1.Én a cukrot inkább az élesztőhöz keverem, hogy segítsek a gombáknak gyorsabban dolgozni.
Jegyzet 2.A tojásfehérjés kenegetést én kihagytam.
Jegyzet 3.Nekem jobban tetszik, ha formában sütöm, mint a rozmaringos-olajbogyós kenyeret, de a közönség ilyet akart.


Második (egyszerűbb) verzió
Kevert rozskenyér

Hozzávalók25 dkg rozsliszt
20 dkg kenyérliszt (BL85 vagy BL 812)
1 g kovász
1 tk só
1 tk cukor
liszt, olaj
kevés tej
kb 3, 25 dl langyos víz

Elkészítés
Az élesztőt megfuttatom kevés langyos tejben, a cukorral együtt.
Közben a liszteket összekeverem, meglangyosítom, hozzákeverem a kovászt, sót, és az élesztős kevercset.
Dagasztókarral elkezdem a dagasztást, fokozatosan hozzákeverem a langyos vizet.
Keverem- kavarom, dagasztom, majd kézi üzemmódra váltok, és tovább dolgozom a kissé ragadós masszát.
Ezután mehet a radiátorra úgy 1 óra hosszára, majd átdolgozom, és a második órát már a megolajozott tepsin tölti, nedves konyharuhával letakarva.
Ott növöget, keleget tovább, és közben elterül, de ha egyszer így tetszik, akkor így tetszik.
:-)
200 C-on kb 30-35 perc alatt átsül, és még nem szárad ki.

Jegyzet 1.Nekem bizony ragadt a massza, egy ideig adogattam hozzá lisztet, és még, és még, aztán eluntam, gondoltam lesz ami lesz.
Finom lett.

Posted by Picasa