2013. február 23., szombat

Kardamonos mokkakuglóf kávéimádóknak


Egy ideje szemezgetek már az Officekávé (www.officekave.hu) csodálatos termékeivel, ahol fantasztikus, ínyenc válogatott termékek vannak. Van ott minden, mi kávé-forrócsoki és teaimádóknak beindítja a fantáziáját. Most eljött az idő, hogy kipróbáljam az egyik kávéjukat.
Viszont arra gondoltam, hogy nemcsak kávé, hanem süti formájában is meg szeretném kóstolni, így született ez a fincsi mokka- kuglóf. 
Az alapja kevert tészta, amibe jó sok kávét tettem, mert én azt szeretem, ha egy kávés sütinek nemcsak a színe barna, hanem érzik is rajta a kávéíz. Ezért egy erős, frissen pörkölt kávét választottam a webshopból, mert ennek sokkal intenzívebb íze van, mint az előre ledaráltnak. A rendelés nagyon könnyen ment, és másnapra (!) megérkezett a kért termék. Posta hozza, ami külön szimpatikus. (Ugyanis így nem kell holmi futárszolgálatra várni, akiknek egyértelmű, hogy minden dolgozó ember csak azért vegyen ki egy nap szabadságot, mert ők csak reggel 9 és délután 2 között kegyeskednek szállítani.) Így ha nem vagy otthon, estére beugrasz a postára és már kezedben is a csomag, és pár perc múlva már élvezheted is a gőzölgő csodás meleg italt.


Hozzávalók

A kuglófhoz
20 dkg cukor
20 dkg vaj (nem csalunk margarinnal, nem rontjuk el ezt a finomságot)
25 dkg liszt
4 tojás
3 ek őrölt kávé (nem kell sajnálni, mehet bele bőven)
2 tk őrölt kardamon
1 tk sütőpor

A mascarponekrémhez (egy kis adaghoz)
100 g mascarpone
ízlés szerint porcukor
1 tk őrölt kardamon
pár csepp vaníliaaroma

Elkészítés
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy külön edényben fel kell majd vernem.
A lisztet, kávét, sütőport összekeverem egy másik tálban.
A cukrot habosra keverem a vajjal, majd egyenként hozzáadom a tojássárgákat és mindegyikkel kikeverem.
Kanalanként hozzáadom a lisztes-kávés keveréket. Nagyon tömör masszát fogok kapni, de nem kell megijedni, majd a tojásfehérje lazít rajta egy kicsit. (Bár nem sokat, de nem is ez a cél.)
A 4 tojásfehérjét felverem, majd részletenként a lisztes masszába keverem. Ez nem az a tészta, ahol ezt meg lehetne tenni villával vagy spatulával, mert tényleg tömör gyönyör az egész, nyugodtan használjuk a robotgépet a legalacsonyabb fokozaton, nem rontjuk el.
A végeredmény egy isteni, intenzív ízű sűrű massza, igyekezzünk nem nyersen bekanalazni az egészet.
Egy kivajazott kuglófformába simítom. A sütési idő sütőtől függ, én először légkeveréssel 180C-on sütöttem 20 percet, ekkor megijedtem, mert elkezdett égni a széle, úgyhogy visszavettem 160C-ra a sütőt, és még további 15 percig sütöttem. Fontos, hogy ne szárítsuk ki, erre jobban figyelek legközelebb, mert bár nem száradt ki, de majdnem.



A mascarponekrém nagyon egyszerű: a hozzávalókat összekeverem, lehet kiskanállal, nem kell hozzá a robotgép, majd a képen látható módon tálaltam.



Szóval, kávé- forrócsoki- és teaimádók, ha unjátok a szupermarketek egyenválasztékát, irány az Officekávé.
:-)

UPDATE: tegnap mégiscsak belebotlottam íróba, méghozzá teljesen véletlenül a SPAR-ban. Ezek szerint eddig csak nem vettem észre.

2013. február 15., péntek

Happy Valentine!

Én szeretem a Valentin- napot. És szeretek Valentin- napi vacsorát is főzni.
Nekem fontos a készülés, a tervezés, a vásárlás, és az alkotás is, de a leges-legjobb érzés a párom elégedettsége. Mikor azt hiszi, a süti csak dekoráció, de kiderül, hogy NEM, és ráadásul még finom is... ez az este biztosan emlékezetes marad!
Számomra két dolog lényeges egy Valentin- napi vacsorában: a menüben legyen eper, és legyen valami más piros színű is.
Aki nem bírja a giccset, és a rózsaszín krumplipüré meg a piros színű süti kivágja nála a biztosítékot, az most lapozzon tovább.
:-)

Előétel: 
Roqueforttal töltött gomba ciabatta- pirítóson tálalva


Hozzávalók:
gombafejek megtisztítva, törzsük eltávolítva
fél fehér hagyma
2 kiskanál balzsamecet
pár csepp olívaolaj
1 ciabatta
kevés roquefort sajt vagy más kék sajt
pici só, bors, kakukkfű vagy zsálya


Elkészítés:
A fél hagymát felszeletelem, összekeverem az olívaolajjal, balzsamecettel, egy kisebb tepsiben elsimítom (alatta alufólia legyen, így nem kell majd mosogatni). Melléteszem a gombafejeket, amik üregét megszórtam sóval, borssal, fűszerekkel, és 160 C-on légkeveréses sütőben kb 10 percig sütöm, vigyázok, hogy ne égjen meg. Ezután a gomba üregébe töltöm a sajtot, és annyira teszem vissza a sütőbe, hogy megolvadjon. Közben megpirítom a ciabattát, ezt lehet együtt a gombával, a kis tepsi mellé a rácsra pont elférnek a szeletek. Úgy tálalom, hogy a pirított ciabattára halmozom a balzsamecetes hagymát, és rápakolom a gombafejeket. Azonnal tálalom, mert csak melegen finom.



Főétel
Sonkával és kellel töltött csirkemell trüffeles gombamártással és rózsaszín krumplipürével


Hozzávalók
2 csirkemellfilé, amiből 5-6 szeletet vágunk
3 kellevél,az ereket kivágtam, a leveleket elfeleztem
5-6 szelet sonka
olaj, só, bors
húsgyűrű az elősütéshez
kevés fehérbor
krumplipüré a szokásos módon
piros ételfesték
trüffeles gombaszósz (készen vettem)

Elkészítés
A csirkemell-szeleteket kiklopfolom, sózom, borsozom. A kelleveleket szódabikarbónás vízben blansírozom, ettől szép élénkzöld színük lesz. Leszárogatom papírtörlővel a vizet róluk.
A csirkemelleket a következőképpen tekerem fel: kifektetek egy szelet húst, ráteszek egy szelet sonkát, erre a kellevelet, és felgöngyölöm, a húsgyűrűvel összefogom.
5-6 db lesz belőle, attól függ, milyen vékonyra tudjuk felvágni a csirkemellet.
Kevés olajon serpenyőben körös-körül megpirítom őket. Ezután leveszem a húsgyűrűt, már nem fognak szétnyílni, tepsibe teszem őket, aláöntöm a fehérbort és 180 C-on légkeveréssel fólia alatt kb 15-20 perc alatt megsütöm, majd az alufóliát levéve kicsit lepirítom.
A krumplipürét megszínezem a piros ételfestékkel, és szív alakú formába simítom a tányéron. A formát eltávolítom, a hústekercset mellérendezem és nyakonöntöm a gombaszósszal.



Vörösbársony- rózsák eperszósszal
Forrás: Delicious Magazin 2012-es karácsonyi száma, de ott egy 40 személyre szóló torta szerepelt, egy kicsit átírtam, és bár jól tudom, hogy sütésben tartjuk magunkat a recepthez, nem kreatívkodunk, én mégis megtettem: író helyett tejszínt használtam, és sokkal- sokkal kevesebb cukrot tettem bele.


Hozzávalók:
100 g vaj
117,5 g liszt
100 g cukor (ennek duplája kellett volna)
1 cs vaníliacukor
2 tojás
15 g kukoricakeményítő
1/2 tk sütőpor
1 ek kakaópor (ez el is maradhat)
117,5 ml 20%-os tejszín (ehelyett kellett volna író, amit én még soha nem kaptam)
piros ételfesték
friss eper

Elkészítés
A vajat habosra keverem a cukorral, hozzáadom az egész tojásokat, jól elkeverem. A lisztet, kakaóport, sütőport, keményítőt egy külön tálban összekeverem, és a tejszínbe szintén egy külön tálkában belekeverem az ételfestéket.
A vajas cucchoz kanalanként felváltva hozzákeverem a lisztes keveréket és a piros tejszínt, jó kis masszát fogok kapni. Végül a vaníliás cukrot is beledolgozom.
Virág formájú szilikonos formában sütöttem, azt mondják nem kell előtte kivajazni- hát dehogynem, különben úgy beleragad, mint a fene.
180 C-on sütöttem, 20 perc soknak bizonyult, kicsit meg is pirult, vigyázni kell és figyelni.
6 formára + 3 muffinra elég ez a mennyiség.
Az epret szimplán összeturmixoltam, és a sütivel tálaltam.