2008. március 16., vasárnap

Sárgarépás muffin




Sárgarépás muffin

Hozzávalók:


15 dkg finomliszt
1 kk. sütőpor
1/2 kk. szódabikarbóna
1 kk. fahéj
1/2 kk. őrölt gyömbér
10 dkg puha vaj
5 dkg cukor
10 dkg barna cukor
1 tojás
1 tojássárgája
1 ek méz
20 dkg finomra reszelt sárgarépa

A mázhoz:

12,5 dkg tejszínes sajtkrém
1 dl tejszín

szeletelt mandula a tetejére


Elkészítés:

A sütőt 175 C- ra előmelegítjük, légkeverésesnél 155 C-ra.
A muffinformába belerakosgatjuk a kapszlikat. ( Nehogy már mosogatni kelljen!!!)
A lisztet, sütőport, szódabikarbónát összekeverjük egy tálban a fahéjjal és a gyömbérrel. Nem kell spórolni, illatozzon csak! Én tettem még bele mézecskalács- fűszerkeveréket is egy keveset. Egy másik, nagyobb tálban a vajat habosra keverjük a kétféle cukorral, majd a tojással és a tojássárgájával, ezután mehet bele a méz és a lisztes keverék, a végén pedig a sárgarépareszelék is.

15- 20 perc alatt sül meg. Tűpróba!

A tetejére összekeverjük a tejszínes sajtkrémet a tejszínnel, és mandulaszeletekkel díszítjük.




Posted by Picasa

Zöld 3. Mentás-korianderes- zöldborsós rizottó


Mentás- korianderes- zöldborsós rizottó

Rizottó, az új kis kedvencem. A rizs nem tartozott nagy gasztro-kedvteléseim közé, míg rá nem jöttem, hogy krémes rizottóként egyszerűen ellenállhatatlan.
Ezt a receptet már nem tudom hogy hol találtam, úgyhogy fejből írom le, hogyan is csináltam.

Olajon hagymát pároltam üvegesre, majd beletettem a rizst, és picit átpirítottam. Aztán fokozatosan elkezdtem zöldséglevessel felöntögetni, mindig csak annyival, hogy a rizs pár perc alatt felszívja, de még krémes maradjon. Ezt addig csináltam, míg majdnem megpuhult a rizs. Öntöttem bele fagyott zöldborsót, és vágtam bele friss koriandert és mentát. Borsoztam, (sót nem tettem bele) és készre főztem, folyamatosan kevergetve, hogy krémes maradjon.
Posted by Picasa

Zöld 2. Spenótos-fetás kuszkusz


Spenótos-fetás kuszkusz

Itt a tavasz!!!
Minden zsong, zsendül, zöldül!!!
A madarak csicseregnek, a nap gyönyörűen süt, és néha már melegít is, és egyre gyönyörűbbek a virágok!

Ilyenkor egyszerűen zöldeket kell főznöm.

Ez az egyik kedvenc "salátám" receptje, de köret is lehet. Én inkább magában eszegetem.
A képen látható variációból a Feta sajt és a fehérbab is kimaradt, nem lett olyan tartalmas, de így is finom.


Hozzávalók:

25 dkg kuszkusz
300 ml zöldségleves
12,5 dkg leveles spenót ( fagyasztott is jó, de nem püré!!!)
friss menta
fekete olajbogyó
20 dkg Feta sajt
olívaolaj
só, bors
30 dkg fehérbab ízlés szerint (konzerv is jó)

Elkészítés:

A kuszkuszt egy tálba tesszük, nyakonöntjük a forró zöldséglevessel, és lefedjük. Pár percig állni hagyjuk, míg beszívja a levest, ekkor egy kis olívaolajjal megöntözzük, és összekeverjük. A spenótot meg lehet párolni egy kis fokhagymával, én a mélyhűtött kockákat kiolvasztottam, összevagdostam, és mehet nyersen is vagy párolva is a kuszkuszhoz.
Belekeverem a lecsepegtetett babot, az olajbogyót, a kockára vágott Feta sajtot és a felaprított mentaleveleket. Tekerek rá frissen őrölt borsot, esetleg sózom, bár én inkább belemorzsolok egy petrezselymes ízkockát. Tudom hogy egészségtelen, de imádom.
Ez a saláta- vagy köret, ki hogy szereti, langyosan és hidegen is finom.





Posted by Picasa

Rizottó-az új kedvenc


Citromos halfilé parmezános rizottóval

Hozzávalók:

a rizottóhoz:
1,25 l zöldségleves (nálam standard a kocka sajna...)
2 ek olívaolaj
3 póréhagyma felszeletelve
440 g arborio- vagy rizottórizs
50 g reszelt parmezán
2 ek citromlé
frissen őrölt bors és só

a halhoz:

60 g vaj
1/2 citrom reszelt héja és leve
friss petrezselyem
4 halfilé

Elkészítés:

A rizzottóhoz a póréhagymát olívaolajon megfuttatjuk, kissé megpirítjuk.
Hozzáadjuk a rizst, 1 percig pirítjuk, míg üveges nem lesz. Ráöntünk egy pohár levest, és addig kevergetjük, míg a rizs felszívja. Apránként hozzáöntjük a többi levest is, mindig csak akkor, mikor az előző adagot már magába szívta, közben szinte folyamatosan kevergetjük. Addig folytatjuk, míg a rizs puha, krémes állagú lesz.
Végül belekeverjük a parmezánt és a citromlevet, és ízlés szerint borsozzuk.
A halhoz a vajat felolvasztjuk, megsütjük benne finom porhanyósra, megszórjuk petrezselyemmel és a citromhéjjal,és megöntözzük a citromlével.
Citromszeletekkel tálaljuk.











Posted by Picasa