2011. október 9., vasárnap

Csokis- ricottás rózsa


Találtam egy blogot, amelynek már a címe is ínycsiklandó: Desserts for Breakfast.
Hát még a sütik...
Különben imádok sütit reggelizni, mert ez szinte kizárólag csak otthon, a szüleimnél történik, vasárnap reggelente. Meg néha szombaton is...
:-) 
Ez mindig egy pillanatnyi nyugalmat jelent a rohanó életben.
Anyukám csodálatos süteményeire ébredni maga a tökély. Mellette friss kávé gőzölög, nem csörög a telefonom, nincs email, és a laptopom is kikapcsolva pihen többnyire jó messze.
Ezt a ricottás rózsát viszont én alkottam, mert mikor az az említett blogon rátaláltam, úgy éreztem, AZONNAL meg kellett sütnöm. Mondjuk pont a fő alkotóelemet, a ricottát a legnehezebb beszerezni, még Budapesten sem egyszerű, hiszen nem minden élélmiszerlánc tart, így a projekt kissé halasztódott, de végül elkészült a nagyszerű sütemény.
Az eredeti receptet itt találjátok, én azért ideírom magyarul is.

Hozzávalók:
4 és fél ek. jó minőségű kakaópor
4 ek. forró víz, én kb duplaennyit használtam, mert nagyon tömény lett a massza, ráfért a hígítás
3 tojás
1 Bourbon vaníliás cukor
22 dkg liszt
2 tk sütőpor
csipetnyi só
13 ek pha vaj- ez így nagyon bénán hangzik, de nagyjából azért ki lehet mérni. Sajnos nem mértem le, hány dkg volt, majd legközelebb.
30 dkg ricotta
21 dkg cukor

Elkészítés
A sütőt (légkeveréses) 170 fokra előmelegítettem.
Egy edényben összekevertem a kakaóport és a forró vizet.
Egy másikban a lisztet, sütőport, és a csipet sót kevertem össze.
A cukrot habosra mixeltem a vajjal, és kisebb adagokban elkezdtem szépen sorban hozzáadogatni a többi hozzávalót: tojás, ricotta, lisztes keverék, kakós keverék- összemixeltem- majd ismételtem addig, amíg minden hozzávaló a masszába került.
Hozzákevertem a vaníliás cukrot is.
Jó kis szolid massza lett, köszönhetően a ricottának, egyáltalán nem folyt, mint a kevert sütik általában.
A kedvenc rózsa- szilikonformámat kivajaztam, kiliszteztem.
Én midig így teszek, különben szilikon ide vagy oda, bizony a süti bele fog ragadni!
Tapasztalatból mondom, már jártam így, nem is egyszer.
Belekanalaztam a masszát, és mehet a sütőbe, kb 50 percre, nem szabad kiszárítani. 20 perc után le lehet takarni, ha nagyon pirul.

Nincsenek megjegyzések: