Mától a jelszavam:
le a magas koleszterinszinttel!
Avagy mi ki nem derül egy menedzserszűrésen...
Persze tudtam én a családi anamnézisemből, hogy elég nagy esélyem van a magas koleszterinszintre, de más, mikor az ember ezt egy laborleleten leírva is látja...
Jómagam is orvos lévén tisztában vagyok a statisztikával, a veszéllyel és a tennivalókkal.
Bővebb olvasnivaló ezekről itt és itt.
A bűnösök az én esetemben valószínűleg a következők: a sajt, a csoki és a lustaság.
Persze ez nem azt jelenti, hogy bármiről is teljesen le kellene mondani, csak mérsékelni kell- a lustaságot kivéve. Azon muszáj változtatni.
Belsőséget, felvágottat, fehér kenyeret, tojást, vagyis a rizikós élelmiszereket eddig sem vittem túlzásba.
Mától tehát odafigyelek és sportolok. Három hónap múlva meglátjuk.
Némi súlycsökkenésre is számítok, :-) majd beszámolok az életmódváltás eredményéről.
Mai vacsoránk már az új vacsora-alapelvnek megfelelően készült:
1. kenyér helyett gabona ( magas a fehérje-és ásványianyag tartalma)
2. zöldség és saláta ( rákellenes és lúgosító is)
3. hal ( omega-3 zsírsavakban gazdag)
Íme a recept.
Hozzávalók:
quinoa-bővebben itt, itt
bulgur
zöldborsó
madársaláta
zöldhagyma
zöld fűszernövények: menta, kakukkfű, rozmaring
szardínia- vagy/és lazackonzerv
csírák
citrom, só, bors,
olívaolaj, egy pici vaj ( inkább ez mint margarin...)
Elkészítés:
A quionát és a bulgurt megmosom, én mixet használtam fehér és vörös quinoából és bulgurból.
Közben összemelegítem a vajat és az olívaolajat, majd a lecsepegtetett mixet beleöntöm, kicsit megpirítom.
Felöntöm vízzel, sózom, borsozom, és puhára főzöm, ez nekem kb 10-15 perc volt. Akkor van kész, mikor a quinoaszemeknek kinő a farkincájuk. :-)
Közben a zöldborsót megpárolom, a madársalátát leöblítem, az újhagymát felkarikázom, és ezeket a zöld cuccokat a fűszernövények levelével együtt mixerbe teszem, és kissé összepürésítem. Én jobban szeretem, ha kicsit darabos. Sóztam icipicit, és frissen őrölt borssal is megszórtam.
Valami istenien finom édes zöldborsót sikerült beszereznem, így nagyon finom lett az összhatás.
Chili&Vanília Zsófitól megtanultam gyűrűben csodaszépen tálalni- így tettem ma is: alap a zöldborsós cucc, felette a quinoa-bulgur mix, majd ismét a zöld cucc. A torony tetejére szardínia került egy karika citrommal, csírákkal és kakukkfűvel díszítve.
És a dícséret belga séfemtől: "What are we doing in Cuq?"
:-)
Az ottani vacsorákra visszagondolva ez igen nagy elismerés...
:-) :-) :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése