Ribizliparfé Anya szerint
Imádom a nyarat, a gyümölcsöket, a színes virágokat, és igen, imádok itthon lenni a szüleimnél, és vígan kanalazni Anyukám isteni- és nem utolsósorban gyönyörű parféját...
A recept körülbelül annyi idős, mint én. Fiatalabb nagynénémtől származik.
Azért a nagyszüleink is tudtak ám élni, pedig nem volt se gasztroblog, se GoodFood, de még Gordon Ramsay és Pierre Hermé is csak a homokpogácsát sütögette a játszótéren...
A hozzávalók egy akkora adagra elegendőek, ami kb egy vékony őzgerinc és egy fél literes kuglófformát tölt ki.
(Anya Hulala tejszínt használt.)
Elkészítés:
4 tojás sárgáját 16 dkg cukorral kikavarunk, felengedjük fél liter tejjel, és forrásig főzzük. Hideg vízbe állítva folyamatos kavarás mellett kihűtjük. 2 pohár habtejszínt (= fél liter Hulalat) 1 vaníliáscukorral keményre verünk, és a kihűlt főzettel óvatosan összeadjuk. 1/3- ába (vagy felébe, ízlés szerint) átpasszírozott gyümölcsvelőt keverünk. A forma alját először folpackkal kibéleljük, gyümölccsel szépen kirakjuk, és rétegezzük a kétféle habos cuccot. A folpackot ráborítjuk, és egy éjszakára a fagyasztóba tesszük.
Tálalás előtt picit hagyjuk felengedni, vagy a formát forró vízbe mártjuk, így könnyen kiszedhető a kész gyönyörű és ínycsiklandozó parfé.
Télen gyümölcs helyett darált pirított mogyoróval, rummal, vodkával is készíthetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése