2010. június 8., kedd

Francia rebarbara- pite...


... avagy Millie, Chili&Vanilia és Joanne Harris találkozása a konyhámban...



Az úgy volt, hogy már nagyon szenvedtem a szakácskönyvvásárlás- elvonási tünetektől, így mikor a Líra könyvesboltban Joanne Harris A Francia Konyha című könyve bemászott - mit mászott, ugrott!- a kosaramba, nem nagyon tiltakoztam.
Belga séfem belga módon megtartott szemerevételezés után (= lassan, fél óra alatt, egy- két capuccino mellett) csak annyit mondott, hogy ez bizony elég bézik...
Sebaj, gondoltam, azért biztos találok benne majd valami főzni/sütnivalót.
Még aznap délután meglátogattuk Pákosztos Milliéket, és miután kipákosztoskodtuk magunkat az igen finom tavaszi tekercsen és mákos gubán (nyamm...), egy újabb capuccino mellett újra előkerült a könyv, immár Millie polcáról, aki a 182. oldalon található feketeáfonya- tortára hívta fel a figyelmem, ami szerintük igennagyon finom.
Chili&Vanilia blogján nemrég láttam egy rebarbarás sütit,és mivel egy csomag rebarbara kornyadozott az én hűtőmben is, gondoltam, belevágok, jó lesz ez azzal is, nemcsak feketeáfonyával.
Így lett. :-)
 Ez eddig a leges-leges-legfinomabb omlós tészta és pite, amit valaha csináltam.



Hozzávalók

A paté briseé- hez:
25 dkg liszt
17,5 dkg  hideg vaj
2 dkg kristálycukor
1 tojás
( fél ek hideg víz, én kihagytam)

A töltelékhez:
(50 dkg feketeáfonya)
1 csomag rebarbara megtisztítva, felaprítva
2 tojás
12,5 dkg cukor (én többet használtam, mert nagyon savanyú volt a rebarbara)
175 ml tejszín
2,5 dkg lis
(1 kk. créme de cassis)

Elkészítés:

A sütőt 200 fokra előmelegítettem
Az omlós tésztához minden hozzávalót robotgépbe raktam, késsel épp csak összeaprítottam, majd gyorsan összegyúrtam, és betettem a mélyhűtőbe.
Közben előkészítettem a töltelékhez valókat, addig lehűlt a tészta.
Ezután két folpackréteg között kinyújtottam, egy Ikeás kisebb piteformábát kibéleltem vele (kivajazni elfelejtettem), a felesleges tésztaszélt levágtam, ebből lettek a virágok és a levelek, ment minden a mélyhűtőbe, míg elkészítettem a tölteléket.
Ez mindössze annyi, hogy a tejszínt, tojást, cukrot és a lisztt összekevertem robotgéppel.
Ezután kivettem a formát a mélyhűtőből, rászórtam a rebarbarbarát, ráöntöttem a cukros- tejszínes cuccot, és már ment is be a forró sütőbe.
Semmi elősütés, semmi vakonsütés, mégcsak meg sem szurkáltam.
Fél óra alatt sült meg, és igen hamar elfogyott.
:-)
Posted by Picasa

2 megjegyzés:

Millie írta...

És minket meg se hívtál!!!!! Brühühü!
De bizisten megsütöm csütörtökön, meg én!

Salsa Orsi írta...

mire kettőt pislantottam, elfogyott :-) :-) :-)
bocs...