2010. március 17., szerda

Lazac kétszer


Örömbódottág volt, hogy a Metroban gyönyörű lazacfilét lehetett hétvégén kapni.
Így nem volt nehéz kitalálni, mi legyen a vacsora.
Kétszer is.
A lazac mindkét esetben ugyanúgy készült: kissé megborsozva, bőrös felével lefelé süldögélt a serpenyőben, pár percig, olívaolaj és vaj keverékében. Itt a tankönyv szerint abba kellett volna hagyni, de mondtam a séfemnek, hogy számomra nyugodtan fordítsa csak meg és süsse át jól a másik oldaláról is...
Tálaláskor nagy szemű tengeri sóval meg lehet szórni.

Mindkét köret a GoodFood magazin márciusi számából származik (Eat well), amelyre a brüsszeli reptéren sikerült szert tennem.
Mire leszállt a gép, eldöntöttem, hogy bizony végig kell főznöm, a-tól z-ig...
Lazac narancsos céklasalátával



Hozzávalók:

lazacfilé
sült cékla
narancs
rucola
málnaecet

Elkészítés:
A lazacot az előbb leírtak szerint megsütöm, közben összeállítom a salátát: a céklát meghámozom, felszeletelem, a narancsot is meghámozom, úgy, hogy egyáltalán ne maradjon rajta fehér hártya, majd ezt is felszeletelem.
Egy tányéron szépen elrendezem a narancs- és a céklaszeleteket,valamint a rucolát, megöntözöm málnaecettel, mehet rá vagy mellé a halfilé és voilá!
Egy kis sparkling wine nem rontja el az íz- összhatást.

Lazac grépfruitos kuszkusszal

 ( Párizs és Budapest találkozása)
Ugyanis még ősszel sikerült beszereznem egy üvegcse Ras- el- Hanout fűszerkeveréket a párizsi Fauchonban, amelyet kifejezetten kuszkusz ízesítésére ajánlottak. Azóta sem sikerült kipróbálnom, most viszont a hozzávalók között ez is szerepelt, így végre megízlelhettük az ezzel fűszerezett kuszkuszt.



Hozzávalók

lazacfilé
kuszkusz
Ras-el-Hanout fűszerkeverék, ízlés szerint
vaj
fehér hagyma
földimogyoró
aranyszínű nagy szemű mazsola
egy fél grépfruit reszelt héja és kifacsart leve
petrezselyemzöld, jó sok
só, bors

Elkészítés

Míg a lazac sül, elkészítem a köretet: a kuszkuszt leforrázom, és pár percig állni hagyom.
A mogyorót szárazon serpenyőben megpirítom, majd egy zacskóban húsklopfolóval összetöröm- nem kell nagyon apróra.
A vajon megpárolom a kockákra vágott hagymát, hozzáteszem a mazsolát, majd a mogyorót, és összeforgatom. Ezután a kuszkuszt fellazítom egy villával, megfűszerezem a Ras- el-Hanout keverékkel, sózom, borsozom, majd hozzákeverem a hagymás cuccot és jó sok petrezselyemzöldet, végül a grépfruit lereszelt héját és a levét is.
A lazacfilével tálalom.

For this beautiful, perfect salmon fillet merci beaucoup for Pierre-P.(G)
:-)
Posted by Picasa

Nincsenek megjegyzések: