2011. május 17., kedd

Damme


Van egy hely Belgiumban, nem túl messze a tengerparttól, egy csatorna mellett, amelyet még Napóleon épített.


Ez a hely Damme, egy kedves kis falu, amúgy a legenda szerint Till Eulenspiegel szülőhelye- érdekes, hogy ezt a mindenkit megtréfáló népi hőst a németek és a belgák is a sajátjukénak tekintik- nos, Dammeban ez nem kétség, hogy innen származott. (Felettébb örültem, mikor a „valóságban” is találkoztam vele, hiszen gyermekkorom kedvenc mesekönyvében, a Hegyi Szellemben olvastam róla először, szóval mintha gyermekkori (azóta is) folyton olvasó énem köszönt volna vissza…bár mondjuk az a német verzió volt, de így is örültem. A belgák kicsit másképp írják le a nevét, így: Tijl Uilenspiegel)

Ez a hely a környékbeliek között nagyon népszerű. A sarkon áll egy étterem, vagyis Tea Room, a tipikus rusztikus belga konyha megtestesítője: folyton tele van, mivel egy útkereszteződésben áll, amolyan régi idők meséi szerint a falu központjában, ahol a társasági élet folyik. Napközben itt pihennek a helyiek jófajta belga sörök mellett, eszegetik a sültkrumplit, az ízes belga sajtokat és egyéb finomságokat, estére pedig ugyanez pepitában- vacsorával megspékelve.

 


A menü végtelenül egyszerű: hal így, hal úgy, scampi így, scampi úgy, shrimpkrokett, sajtkrokett, spagetti, kecskesajtsaláta, sültkrumpli, egy-két egyéb saláta- desszertként pedig fagyi, gyümölcs és nem tudom még mi, mert odáig nem nagyon jutunk el.
Általában van napi ajánlat, ez ma coq au vin, de ez túl nehéz nekem- maga az étel is, és a kiejtése is...  egyszerűen lehetetlen…, van még halválogatás tejszínes szószban, és a híres SLIPTONG, vajban sütve.
Mai vacsim tehát egy, a nyelvhalak családjába tartozó halféle, a sliptong, vajban sütve- egyszerűen mennyei...
Érdekesen kell kifilézni: a gerince mellett végig kell vágni, és ezután kb az egy centiméteres rész szépen leválasztható a szálkákról, és nem marad benne egy pici szálka sem.
Körete saláta, illetve mellé külön tálban szolgálják fel a sültkrumplit.
A társaság többi része megoszlik, kis rákot rendel, ki halat, ám a sültkrumplit kivétel nélkül mindenki lapátolja befelé...

Télen a kandalló melegít, nyáron hűs van a falak között, mindenki élvezi a mennyei vacsorát.

 


Hát így megy ez Damme-ban, napról- napra, hónapról- hónapra, évről-évre...
Ha véletlenül arra tévedtek, ki ne hagyjátok!

Nincsenek megjegyzések: