2013. január 17., csütörtök

Halfilé rizses sárgarépa variációkkal


Valljuk be őszintén, néha a nagy hóban- hidegben egyáltalán nincs kedvünk kimozdulni, még vásárolni sem.
Ilyenkor nézzünk szét a mélyhűtőben és a kamrában, mert egyszerű hozzávalókból is készíthetünk meglepően flancos ételeket, mint például ez.
Az egyik sárgarépa- köret ötlete a legújabb magyar GoodFood magazinból származik, a másik egy régi családi recept, de egy darabig ugyanúgy készül, mint a GoodFood-os társa. A GoodFood- os receptet kicsit megváltoztattam, mert kellett volna bele friss koriander, na az pont nem volt itthon. :-)

Halfilé rizses sárgarépa variációkkal

Hozzávalók
halfilé- fagyasztott a hűtőből (persze friss is lehet!)
rizs- a kamrából
(én rizs-vadrizs -és egyéb gabona- keveréket használtam)
sárgarépa- a kamrából
só, bors, pici vaj vagy margarin, olaj
1 kis hagyma- a kamrából
zöldségleves- vagy húsleves alaplé (zselés alap is megteszi)
2 citrom, egyik felkarikázva, másiknak a héja lereszelve, leve kinyomva
római kömény

Elkészítés
A halfilét kiolvasztom. Közben a sárgarépát meghámozom, és robotgéppel lereszelem, a hagymát felaprítom.
A halat olajjal kikent alufóliára fektetem, sózom, borsozom, rászóróm a reszelt citromhéjat, majd rápakolom a citromkarikákat is. Mehet be a sütőbe, 180 fokon légkeveréssel kb 15 percre, de figyelem, hogy ne száradjon ki.
Két edényt használok a répához. Egyikben odateszem az összeaprított hagymát egy kis olajban a fele sárgarépával párolódni, majd beleteszem a rizskeverék felét is és egy kicsit átpirítom. Felöntöm az alaplével, sózom, borsozom, teszek bele római köményt, ami nagyon jól passzol a sárgarépához. Addig főzöm fedő alatt, míg a rizs megpuhul. Közben pótolom a vizet ha kell.
Másik edényben az alaplében odateszem a répát szintén a rizskeverékkel, a másik felével. Sózom, borsozom, hagyom párolódni. Ha kell, pótolom a vizet, mert a rizs felszívja.Mikor már majdnem puha a rizs, kevés vajat vagy margarint keverek bele, ettől finom selymes lesz. kevés liszttel meghintem, ezzel kicsit besűrítem.
A képen látható módon tálaltam, kiadós ebéd vagy vacsora, és nagyon egészséges.A friss halfilére visszatérve muszáj kritikával illetnem a magyar GoodFood magazint, amit különben imádok.
Gyönyörű interjú, csodálatos képek a "Halas" Nusszer Istvánnal.
Végre!- kiált fel az olvasó, aki rendszerint a Metro-n kívül nem nagyon tudja, hol vegyen friss halat kis hazánkban.
És az olvasó a riport végén rájön, hogy a cikk egyáltalán nem felhasználóbarát, valamint kissé slendrián.
1.nem derül ki, van-e konkrét üzlet, ahová a pórnép is bemehet, vagy csak séfeket szolgál ki a Halas Úr?
2. Ha van üzlet, akkor az HOL van?
3. Ha nem lehet a cikkben feltüntetni, mert reklám, akkor mégis milyen úton tudjuk meg? levél a szerkesztőségbe? vagy a magazinban eldugták valahol a címet? De akkor hol az utalás, hogy lapozz az x oldalra az üzlet címéért? vagy a weboldalon?

Az olvasó bőszen lapoz, semmi. Még egyszer végigolvassa a riportot, semmi. napok múlva ismét megkísérli, hátha csak nem találta meg elsőre, semmi.
Az olvasó csalódott. Nagyon. Már úgy indult volna halat vásárolni. De mivel a google a barátja, nem adja fel, és némi információra azért rátalál.
Tisztelt Nagyrabecsült GoodFood Magazin!
Tessék sokkal profibbnak lenni, és az olvasó szemével is átolvasni a riportokat, mielőtt megjelennek!!!

Nincsenek megjegyzések: