2006. november 12., vasárnap

Vöröslencse főzelék a szerájból

Ez a főzelék az abszolút kedvenceink közé tartozik. Gyors és könnyű, nem szokványos ízű vacsora, például egy pár virslivel a tetején.
Mivel a vöröslencse jóval puhább, mint a hagyományos barna lencse, nem kell beáztatni.

Hozzávalók:

20 dkg vöröslencse
1 kicsi vöröshagyma
4 ek. olaj
1 ek. mentalevél apróra vágva
1 kk. liszt
1 ek. paradicsompüré
só, őrölt fehér bors

Elkészítés:
A lencsét többször váltott hideg vízben átmossuk, majd annyi vízben amennyi épp ellepi, feltesszük főzni. A megtisztított és kockára vágott hagymát hozzáadjuk, majd puhára pároljuk.
Az olajat egy kisebb nyeles edényben felforrósítjuk, a mentalevelet megfuttajuk benne, a liszttel meghintjük, kissé megpirítjuk, majd továbbra is kevergetve a paradicsompürét hozzáadjuk és barnára sütjük. A lencsét a levével együtt ráöntjük, sózzuk, borsozzuk és besűrítjük.
Pár percig forraljuk.
Úgy is elkészíthetjük, hogy a fővő lencséhez adjuk a paradicsompürés cuccot, és szűrőn keresztül keverjük bele mindig egy kis lével hígítva, hogy ne legyen csomós.

Nincsenek megjegyzések: