... avagy mire jó egy szakfordítóképzés?
Az úgy volt, hogy a Corvinus Egyetem szakfordítókurzusának negyedik félévében az egyik tantárgy témája a többségében angol nyelvű országok közötti kultúrális, gazdasági, és nyelvi különbségek felárása volt. Volt, mert lassan vége a félévnek. Ezért kettes- hármas csoportokban mindenki felkészült az eredetileg a tanterv szerinti, de aztán mégis a saját ízlésünknek megfelelő témából: állatvilág, ünnepek, természeti csodák, oktatási rendszer, szóval kreativitásban nem volt hiány.
Én az ausztrál konyhaművészetet választottam, s hogy ne csak a csodálatos prezentációmmal bűvöljem el a csoporttársaimat és a tanárnőt, összedobtam egyet a több Australian Iconic Food közül. Valami olyat akartam, ami könnyen szállítható, nem csúszik-mászik-olvad a kocsiban, és süti.
Ez az Anzac Biscuit, de adhatnám neki a Házi Hobbit keksz nevet is, annyira hasonlít. Azzal a fontos különbséggel persze, hogy ebben semmi, de semmi mestreséges tartósítószer, aroma és E betű sincs.
Rendkívül finom, ropogós, és ha barna cukorral csináltam volna, még egészségesebb lenne.
Természetesen hol máshol bukkantam volna rá, mint a GoodFood oldalán?
Erdeti recept itt.
Hozzávalók
8,5 dkg kókuszreszelék
8,5 dkg zabpehely, én kicsit összeaprítottam a blenderemben
10 dkg liszt
10 dkg cukor
10 dkg vaj + a tepsi kikenéséhez
1 tk szódabikarbóna
1 tk golden syrup (én kihagytam, illetve kb 1,5 dkg barnacukrot raktam bele ehelyett, a fehér mennyiségéből elvéve)
Elkészítés
A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük.
Közben megolvasztjuk a margarint.
Az olvasztott margarint a száraz hozzávalókhoz öntjük, és egy fakanállal összekeverjük.
Én egy kis forró vizet még hozzátettem, így szépen összeállt a massza.
A sütőt 180 C-ra melegítjük, és egy tepsit kikenünk margarinnal, amire sütőpapírt helyezünk.
Egy kanállal közepes halmokat teszünk egymás mellé szépen sorban, és lelapítjuk.
Kicsit megnőnek és szétterülnek, de nem nagyon.
Az eredeti recept 8-10 perc sütési időt ír, nekem kb 15 percbe tellett, mire aranybarnára sültek.
Én azonnal felszedtem a kerek sütiket a sütőpapírról, mert szerintem később odaragadnak.
Rácson hűtést javasol a GoodFood, én tálcára pakoltam, így is jó lett.
Az úgy volt, hogy a Corvinus Egyetem szakfordítókurzusának negyedik félévében az egyik tantárgy témája a többségében angol nyelvű országok közötti kultúrális, gazdasági, és nyelvi különbségek felárása volt. Volt, mert lassan vége a félévnek. Ezért kettes- hármas csoportokban mindenki felkészült az eredetileg a tanterv szerinti, de aztán mégis a saját ízlésünknek megfelelő témából: állatvilág, ünnepek, természeti csodák, oktatási rendszer, szóval kreativitásban nem volt hiány.
Én az ausztrál konyhaművészetet választottam, s hogy ne csak a csodálatos prezentációmmal bűvöljem el a csoporttársaimat és a tanárnőt, összedobtam egyet a több Australian Iconic Food közül. Valami olyat akartam, ami könnyen szállítható, nem csúszik-mászik-olvad a kocsiban, és süti.
Ez az Anzac Biscuit, de adhatnám neki a Házi Hobbit keksz nevet is, annyira hasonlít. Azzal a fontos különbséggel persze, hogy ebben semmi, de semmi mestreséges tartósítószer, aroma és E betű sincs.
Rendkívül finom, ropogós, és ha barna cukorral csináltam volna, még egészségesebb lenne.
Természetesen hol máshol bukkantam volna rá, mint a GoodFood oldalán?
Erdeti recept itt.
Hozzávalók
8,5 dkg kókuszreszelék
8,5 dkg zabpehely, én kicsit összeaprítottam a blenderemben
10 dkg liszt
10 dkg cukor
10 dkg vaj + a tepsi kikenéséhez
1 tk szódabikarbóna
1 tk golden syrup (én kihagytam, illetve kb 1,5 dkg barnacukrot raktam bele ehelyett, a fehér mennyiségéből elvéve)
Elkészítés
A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük.
Közben megolvasztjuk a margarint.
Az olvasztott margarint a száraz hozzávalókhoz öntjük, és egy fakanállal összekeverjük.
Én egy kis forró vizet még hozzátettem, így szépen összeállt a massza.
A sütőt 180 C-ra melegítjük, és egy tepsit kikenünk margarinnal, amire sütőpapírt helyezünk.
Egy kanállal közepes halmokat teszünk egymás mellé szépen sorban, és lelapítjuk.
Kicsit megnőnek és szétterülnek, de nem nagyon.
Az eredeti recept 8-10 perc sütési időt ír, nekem kb 15 percbe tellett, mire aranybarnára sültek.
Én azonnal felszedtem a kerek sütiket a sütőpapírról, mert szerintem később odaragadnak.
Rácson hűtést javasol a GoodFood, én tálcára pakoltam, így is jó lett.
ANZAC- mit is jelent pontosan?
= Australian and New Zealand Army Corps
Az ANZAC Day Ausztráliában az egyik legfontosabb nemzeti ünnep. Április 25-én ünneplik, és az 1. világháborúban harcoló ausztrál és új- zélandi katonák emlékét idézi.
Itthon is ünneplik, mégpedig a solymári Katonai Temetőben.
Az ANZACról még itt olvashattok.
3 megjegyzés:
Legközelebb tessék nekünk is hozni!!!! Szupi kis keksz lehet!
Nahát, ilyet már én is sütöttem, de nem tudtam, hogy mit jelent a neve! Azt sem tudtam, hogy ausztrál eredetű.
Ajándékba kaptunk egy-egy csomag Anzac kekszet, amikor kórusunkkal Ausztráliában vendégszerepeltünk. Hazahoztam, unokáim kedvence lett, azóta többször sütöttem én is. A zacskóján recept is volt, az kardamomot is tartalmaz.
A leírás szerint az I. világháborúban harcoló katonáknak sütötték és küldték otthonról az asszonyok. Ha érdekel, ausztráliai utibeszámoló blogomban, képek pedig http://picasaweb.google.com/vajda.molnar
Megjegyzés küldése