2006. október 8., vasárnap

Cheesecake

Cheesecake

Nagyon finom, tégy rá egy kis narancslekvárt... Posted by Picasa - ez a férjem véleménye. Ezt a receptet egy újságban találtam, és igen finomnak gondolom én is.

Hozzávalók:

A tésztához:
10 dkg vaj vagy margarin
15 dkg darált háztartási keksz
2 ek. kristálycukor

A forma kikenéséhez:
2 dkg vaj vaj vagy margarin

A krémhez:
5 tojás
20 dkg kristálycukor
1 ek. citromlé
1 cs. vaníliás cukorű
3,5 dl tejföl
50 dkg natúr tejszínes krémsajt ( mascarpone)

Elkészítés:
A tésztához a vajat felolvasztjuk, a morzsát és a cukrot beleszórjuk, egyenletesen egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformába nyomkodjuk, amit előtte kivajaztunk. A tojásokat szétválasztjuk.
A krémhez a tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, kb 4- 5 percig elektromos habverővel. Mehet bele a citromlé, a vaníliás cukor, majd a tejföl és a mascarpone kisebb részletekben. A tojások fehérjét habbá verjük ( én tettem bele 2 ek. cukrot is, bár a recept nem írta) és a krémbe forgatjuk óvatosan.
Ráöntjük a tésztaalapra, és óvatosan lefedjük alufóliával hogy ne érjen hozzá ( nekem ez nem nagyon sikerült, ugyanis a habnak óriási tömege lett, és pár perc után úgy fölemelkedik hogy csak, szóval mindenképpen hozzáér az alufólia, de sebaj.)Előmelegített sütőben a közepesnél kisebb lánggal, 150 C-n, légkeveréssel 140 C-n 1 óra 10 percig sütjük. Ekkor az alufóliát leszedjük (nekem óvatosan sikerült, ahol nem jött ott kés lapjával segítettem), a sütőt elzárjuk, és a sütőben hagyjuk kihűlni. Egy éjszakán át letakarva a hűtőben dermesztjük. (Sajna összeesik, ezért ilyenkor már könnyű letakarni, na de melyik sajt- vagy túrótorta nem esik össze?....)
Tejszínhabbal, málnaszöppel, narancslekvárral tálaljuk
Istenien finom.

Nincsenek megjegyzések: