2006. szeptember 20., szerda

Mogyorós-ananászos csirke wokban, pirított rizzsel


Hozzávalók:
csirkemell apró kockára vágva, bepácolva
fokhagyma préselve
friss gyömbér reszelve
szójaszósz, jó sok
ananász kockára vágva
sótlan földimogyoró
só, bors, Teriyaki szósz, kínai fűszerkeverék
rizs

Elkészítés:
Jó, ha egy nappal előtte be tudom pácolni a húst egy kis kínai fűszerbe, ami mindegy milyen fajta, lehet Teriyaki pác is, és lehet szójaszósszal is gazdagítani a páclevet.Legkevesebb egy órát azért álljon a hús pácban a hűtőben.

Azzal kezdem, hogy a rizst megfőzöm.
Közben a wokot előmelegítem, hogy füstöljön, és mindent a kezem ügyébe készítek mert nagyon gyorsan kell majd dolgoznom. Ha a wok elég meleg, olajat bele, aztán hadd füstöljön az is! Kis adagokban mehet bele a hús, 1-2 perc alatt átsül. Fontos hogy kis adagokban süssük ki, mert különben a saját levében párolódik meg és nem lesz ropogós. Közben lehet locsolgatni szójaszósszal, és időnként kavargatni. Adagonként kiszedem tehát a megsült húst, aztán jöhet az ananász, a mogyoró, a gyömbér és a fokhagyma is, 1-2 percig melegítem, aztán visszateszem a húst és ezzel is kavargatom de tényleg csak egyetlen percig, ha nem elég még a szójaszósz vagy a Teriyaki szósz rajta, locsolok még rá. Mindent kilapátolok a wokból egy tálba, amiben majd tálalom.
Egy pici olajat öntök a wokba ha kell, mert lehet hogy nagyon "lesült" a hús, aztán zutty bele a rizs, bőven mehet rá szójaszósz, átpirítom. Ha kész, szintén olyan tálba szedem amiben tálalhatom, és a hússal együtt szervírozom.
Ez egy nagyon finom recept, és leírni tovább tart mint megcsinálni. A wok fantasztikus találmány, mert a zöldségek és gyümölcsök kívül megsülnek, de roppanósak maradnak.
Ha a tészta vagy a rizs leragadt a wokom aljára (előfordul), akkor a főzés végén vizet forralok a wokban, és ha kicsit hűlt, mosgatószer nélkül ( tilos használni!!!!) egyetlen mozdulattal egy szivaccsal kitörölhető.
Nincsenek megjegyzések: