2010. szeptember 23., csütörtök

Let's have SUN!!!

...azaz míting Athénban!!!
Hip Hip Hurrá!!!


Ellentétben azzal, hogy nagyon örültem a helyszínnek, be kell vallanom: Athén bizony elég retek.
Ha megmutatnám a képeket azokról az össze-vissza firkált utcákról, tele romos házakkal, amelyek az évezredes Akropoliszra vezetnek, senki sem hinne nekem, azt mondanák, ezek bizony valahol Budapest lepukkant kerületeiben készültek...
Engem mégis elvarázsolt ez a város, akkor is ha koszos, szemetes, összefirkált, és tele van turistával...
Bár az a két és fél nap, amelyet ott töltöttem (jórészt a szállodában persze) nem sokat engedett látni a több ezer éve álló városból, arra elég volt, hogy vissza akarok menni!!!

A szállodánk a Fresh Hotel, vadiújnak néz ki, de elég lepukkant környéken van- vagy egész Athén ilyen?
Nagy előnye, hogy 10 perc sétára van a Plakatól, és attól a tértől, amiről elindulhatunk megmászni a csodás, gyönyörű, monumentális Akropoliszt.
A reggeli elmegy, a görög joghurt finom :-) :-) :-) még jó...
Frissen facsart narancslé csorog egy kisebb hűtőszekrény méretű masinából, finom.
A svédasztalos ebéd az első napon katasztrófa, egyszerűen szégyen, hogy a gasztronómiájáról ennyire híres országban mélyhűtött tortellini meg fagyasztott húsgolyók közül lehet választani...desszert nincs is...
A második napon "normális" ebéd van, sokkal- sokkal színvonalasabb, előételnek görög saláta, főétel sült csirkemell apró burgonyával, és a desszert mennyei: görög joghurt görög mézzel és gyümölcsökkel.
Még a pasik sem találtak hibát a csirkemellben...
De silány minőségű ebéd/vacsora ide vagy oda, a kiszolgálás mindig, mindenhol első osztályú!!!

Először nem nagyon voltam elragadtatva a hoteltől, főleg miután a bőröndömmel az egyszemélyes lift kétszer vitt fe-le a hatodik emelet és a földszint között ( a nyolcadikon laktam...), aztán a véleményem egy csapásra megváltozott, mikor a recepciósok invitálására felmentem a tetőn lévő " very nice" bárba, "with panorama to the Akropolisz". Hát, nem túloztak! Válság ide vagy oda, azért ezek a görögök tudnak élni...
Képeket lásd fenn. Meleg volt, sütött a nap, fújdogált a szél, tényleg gyönyörűen látszottak az ősi romok, egy capuccinoval a kezemben mi is kell még?
És a legnagyobb megdöbbenésemre még egy medence is volt fenn a tetőn...nem nagy, de kétségkívűl medence...
 

Első nap volt csak időnk egy kicsit kimozdulni, pontosabban 3 óránk, míg bezárnak az Akropolisz jól őrzött kapui...így kicsit rohanva, de sikerült magamba szívni a hely hangulatát.
Bár szó szerint 40 percünk maradt a kapukon belüli sétákra, így rohangáltunk össze-vissza, és kattingattunk, mint a jappán túristák, de csodálatos volt ezeket az oszlopokat a valóságban is látni, és szinte megérinteni...
Mindenki, aki ide felsétál, átérzi a több ezer évet, amióta ezek az épületek állnak...és lent a Plaka nyüzsgését, gyönyörű és kevésbé gyönyörű giccsparádés boltokkal. Persze nem térhetek haza a Kariatidák szobormásolata nélkül, illetve a Cycládokon talált fura szobrok közül eggyel (egy másolattal), ami  totál úgy néz ki mintha valai UFO lenne...persze a Kariatida hölgy és UFO man  mellett egy harmadik szobrocska is a kosaramban landol ( pedig csak meg akartam nézni...), mert csak ma csak nekem ötven százalékos kedvezmény van... :-) de nem bánom, élvezem a nyüzsgést és a görög vendégszeretetet...
Biztos vannak a Plakán belül igényes éttermek, nekünk első este egy elég turistahelyre sikerült beülnünk, ehetetlen épp nem volt a vacsora, de az ár- érték arány nagyon nem volt ideális. Persze itt is nagyon kedves volt mindenki, ez kárpótol az igen silány minőségért.

Kuzina Restaurant

Aztán megtaláljuk a görög konyhát, ami szintén túristás, de sokkal- sokkal exkluzívabb, mint amit eddig láttunk.
A panoráma csodálatos, a kivilágított Akropoliszt látjuk ( egyik naggyon rosszindulatú kollégám szerint "ezeknek csak ez van..."no comment)
A kiszolgálás elsőrangú, soha nem kell szólnunk hogy kérünk még vizet vagy bort, mindkettő magától töltődik újra, észre sem vesszük. Az előétel saláta, grillezett polippal, fenséges, hozzá meleg kenyeret szolgálnak fel. Ezután még egy előétel ( a képen), fetával töltött gombóc gránátalma- mártással. Főétel több is van, lehet választani. Nem kívánom a húst, sem a lazacot, így a mandulás- sütőtökös vega rizottó mellett voksolok, kis adag, de a felét sem bírom megenni.
A desszertből bizony kimaradtam, mert eltrécseltem az időt, nem a helyemen ültem, de sebaj, úgyis fogyókúrázom.
:-)
Athén, én visszajövök egyszer!!!
Posted by Picasa

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Köszönöm ezt a kis beszámolót. Meghoztad a kedvem Athén-hoz:)
Lehet egy kérdésem? Hogyan csinálod úgy a képeidet, hogy ilyen osztottak?
Kriszta

Millie írta...

Én ahányszor ott jártam, mindig retek helynek éreztem, és alig vártam, hogy kihajózzunk Pireuszból.
De örülök, hogy neked tetszett!

Salsa Orsi írta...

Kedves Krisztina!
A Picasa nevű fotószerkesztő programot használom, ami ingyenesen letölthető a www.picasa.com-ról. Ebben van egy funkció, a kollázs szerkesztése, ezzel készítem a montázsokat.