2012. július 13., péntek

It's Apero Time!

...mondják délután 4 óra felé a vendégeink, akik cirka másfél hétig vendégeskedtek nálunk.
Ez azt jelenti, hogy ideje felbontani egy- két üveg sört és habzóbort.
Igazán nem volt nehéz velük, mert egyrészt nagyon szívesen láttuk őket, másrészt a lazításon kívül semmit sem akartak csinálni. Ez pedig nagyjából kimerült a teraszon napozásban. (ahonnan jöttek, ott most is 20 fok van és minden nap esik az eső.) Nem kellett megtervezni a nyaralásukat, nem akartak sem az országban utazni, sem várost nézni, sem nagyokat enni, főleg nem magyaros ételeket- de egyben ez jelentette a nehézséget is számomra.
Mert olyan nincs, hogy nem készülök, de ha nincsenek tervek, akkor hogyan lehet mégis mindig friss snacket varázsolni az asztalra, és megmutatni a kreativitásomat???
Ráadásul azt szeretik enni, amit otthon,( lazac, csirke és saláta) és még a designer éttermekben is alig lehet rábeszélni őket, hogy ne Caesar- salátá rendeljenek már, valamint a vaníliafagyin kívül is van más íz a világon... a csicseriborsót hírből sem ismerik, és a pitémet bár szeretnék otthon megsütni, első kérdésük, hogy a paté brisée-t meg lehet- e boltban venni?...
Néhány tippet szeretnék adni azoknak, akik hasonló cipőben járnak, és hasonló mentalitású vendégekről kell gondosodniuk.

1. Ha tehetjük, reggelizzünk nagyokat. Ehhez kell egy pékség, lehetőleg a közelben és hosszú nyitvatartással. Szerencsére itt van ilyen, így reggeli kipipálva.
2. Nézzünk körül a környéken, hol van minőségi felvágottakat, sonkákat árusító bolt. Például a Sonkás. Vásároljunk 15 dekákat pár sonkából, felvágottból, szalámiból, hűtőben napokig elállnak, így reggelire és délutáni aperitifhez is lehet tálalni.
Legyen kéznél olajbogyó, chips (tudom, egészségtelen, de szeretik), ropi megy ilyesmi, amit egy sör mellé pillanatok alatt tálalhatunk.
3. Vegyünk egy-két doboz/zacskó elősütött bagettet és croissant-t, így a reggeli pékségbe menést is megúszhatjuk néha, hiszen ezek 3-5 perc alatt megsülnek a forró sütőben, így elkápráztathatjuk a vendégeket a frissen sült péksütemények csábító illatával.
4. A Nutella tuti befutó reggel, és legyen lekvár is, ha valaki az édeset szereti.
5. Ha nagyon főzni szeretnénk, akkor grillezzünk vagy racklette-ezzünk.
Így nem kell a konyhában töltenünk a fél délutánt, hanem együtt lehetünk.
A vásárlást is megoldhatjuk együtt, bármelyik kisebb üzletben beszerezhetők a hozzávalók: hús, saláta, és más nem is kell.
A raclette- hez a sajtot megvehetjük előre, nagyszerűen lefagyasztható.
Ha nagyon menőzni szeretnénk, dobjunk össze egy taboulleh-t, vagy kuszkuszsalátát olajbogyóval és fetával- mivel ez órási ugrás a Caesar- salátához képest, biztos, hogy learatjuk a babérokat, pedig kb 10 percet kell dolgozni vele.
6. A desszertet- főleg 40 fokban- megoldhatjuk fagyival.

Nézzük most, én hogy készültem arra a délutánra, amikor megérkeztek.
Előző este sok mindent elkészítettem, így csak össze kellett állítani az alábbi fogásokat.

Sült paprika ricottával töltve


Ehhez a recepthez kápia paprikákat félbevégtam, egy tepsibe tettem, olívaolajjal meglocsoltam, sóztam, borsoztam, és sütőban megsütöttem. Közben a ricottát krémesre kevertem egy kis tejszínnel, sóztam, borsoztam, és kevertem bele zöldfűszereket. Másnap töltöttem csak meg a paprikákat, és bezsebeltem az elismerést. Lefagyasztott ricottát is használhatunk, így előre is megvehetjük és nem kell azon izgulni, hogy kapunk-e.

Lazacos miniszendvicsek
Ezt itt már posztoltam, szintén nagy sikere volt a lazac miatt, pillanatok alatt elfogyott.


Lazacos újkrumlisaláta kaporral
Szintén volt már a blogon, csak most falatkaként tálaltam.


Füge gorgonzolával és serranoval
Azt hiszem ez egy Lila Füge recept egy karácsonyi szufléból, talán ez lett a legfinomabb.
Kell hozzá füge, amit rumban kicsit megfőztem, de nem kell nagyon, mert így is puha volt.
Lyukat nyomtam a közepébe, és másnap megtöltöttem a sonkával és a gorgonzolával.


Desszertként pedig ez a pite készült, csak most sárgabarackkal, mert azt árultak a szomszád faluban a nénik út mentén.

Hát így kell előző nap kb 1x másfél majd érkezéskor 1x fél- egy óra készülődéssel terülj- terülj asztalkámat varázsolni a vendégek elé, akik egyik ámulatból a másikba estek, pedig ezekben a sör- és borkorcsolyákba igazán nincs semmi ördöngősség, csak egy kis rákészülés és szervezés.
:-)

Nincsenek megjegyzések: