2007. szeptember 30., vasárnap

Smoothie-láz




Smoothie

A smoothie nem más, mint jeges, édes turmixcsoda- igazi smoothie- t Amerikában volt szerencsém kóstolni...
Hűűűű...még most is beleborzongok a sokszor mesterséges, de elmondhatatlanul finom és hűsítő jeges, krémes, selymes italok emlékébe.
Először a Carl's Junior meglepően igényes gyorsétteremlánc Orangle Sicle- jét kóstoltuk meg (aztán feltűnően sokszor álltunk meg ilyen étteremnél), majd Las Vegasban a casino- hotelek végeláthatatlan hosszú folyosóin sétálgatva botlottunk bele egy Mango- Smoothie nevű csodába. Ez utóbbi a következőképpen készült: a srác a pult mögött benyúlt a hűtőbe, elővett egy csomó fagyasztott valamit, gondolom gyümölcsöket, mangót, aztán sürgött- forgott, odalépett egy géphez a poharakkal, és belekígyóztatott valami iszonyatos mennyiségű vanaíliafagyiszerűséget, amely gyermekkorom krémfagyigépeire emlékeztett.
A végeredmény két hatalmas adag jeges, selymes, hűsítő, gyümölcsös csodaital lett, amit csak győztünk beszürcsölni...

Sokszor betértünk könyvesboltokba, ahol nem voltam rest a hatalmas gasztronómiai kínálatot szinte darabonként végigböngészni, aminek eredményeképpen több kiló könyvvel tértünk haza, köztük egy igazi Smoothie- receptes könyvvel.
(Csak zárójelben teszem hozzá, hogy a Barnes&Noble üzletekben igazán könnyű volt kipihenni a többnyire másfél- két órás böngészést, mivel ki sem kell lépni az üzletből, csak átsétálni a szomszédos, helyben lévő, nagy népszerűségnek örvendő Starbucks Coffee-ba......aki volt már ilyenben, tudja mire gondolok...)

Visszatérve a smoothi-ra, hazatérésünk óta smoothie- lázban égünk, bár pontosan ugyanolyanokat lehetetlen csinálni, mint az óceán másik oldalán, de próbálkozom.
Az elkészítésnek csak a képzelet szabhat határt.
A wikipedia szerint alkotórészei a friss vagy fagyasztott gyümölcs, gyümölcslé, joghurt, (szó szerint fagyasztott joghurt, de mivel ilyen nálunk tudomásom szerint nem kapható, szerintem a gyümölcs- vagy vaníliajégkrémek tökéletesek erre a célra, bár a leírás szerint nem). A milkshakekkel ellentétben általában nem tartalmaznak tejet. Sűrűbbek, mint a kásás italok. Az egészségükre figyelő embereket is megcélozták odaát, és különböző hozzávalókkal színesítik: szójatej, zöldtea stb. Az 1960- as években kezdték árusítani, először jégkrém-és fagyiárusok,majd később kávézók, és ma már megtalálhatóak a szupermarketek polcain is, előrecsomagolt vátozatban.

A fenti képen nagyjából minden hozzávaló látható: gyümölcs, fagyi, joghurt, barnacukor, esetleg egy kis vaníliaaroma. Mehet bele a turmixgépbe, és pár pillanat múlva már lazíthatunk is egy pohár finom smoothie- val a kezünkben.










Posted by Picasa

2 megjegyzés:

Der Chef blogja írta...

Megkérdezhetem milyen smoothie-s könyvet vettetek?

d d d d írta...

Velem a MOM Park-ban jött szembe egy Vita Juice Smoothie Bar :))