2009. szeptember 16., szerda

Paris, FAUCHON, Miss Fauchon


"The hyper-upscale mega-delicatessen"



A Ladurée- ben a macaronokkal eltöltött kellemes óra (másfél óra?...) után folytattuk sétánkat a Place de la Madeleine-en.
Itt áll Párizs egyik legnépszerűbb turistalátványossága- nem, nem a templomra gondolok, hanem bizony a Fauchon- ra, a hiperszuper luxussznob kulináris üzletre…van itt minden, mi szem-szájnak ingere, és persze hogy nem távoztunk üres kézzel…


Az áruház három részre tagolódik: épicerie (itt vannak a lekvárok, rágcsálnivalók, tészták és az egzotikus konzervek) pâtissier (pékáruk, sütemények és csokoládék) és a traiteur (sajtok, terrinek, paték, kaviár és gyümölcsök). A választék hihetetlen, a nyüzsgés óriási- pénzügyi válság, ugyan már…Párizsban olyan nincs. Meghökkentő volt a nemcsak itt, de a Place de la Madeleine- en található bevásárlóközpontokban hömpölygő embertömeg, tényleg figyelnünk kellett arra, hogy el ne veszítsük egymást az utcán. Pár mondat erejéig kitérnék a csajok számára mennyország- plázákra, ahol egész emeleteket szentelnek csak a kozmetikumoknak (földszint: illatok és smink, első emelet: krémek, kencék és így tovább, és talán a negyedik emeleten már megjelenik a ruhanemű, természetesen a fehérneműkkel kezdve…), és minden, de minden kipróbálható, a parfümöktől kezdve a legeslegeslegdrágább krémig bezárólag. Na ez nem lesz soha Magyarországon- a magyar mentalitást alapul véve szerintem 2 napon belül elfogynának a mintadarabok és kiürülnének a mintatégelyek.
De vissza a Fauchon-ba!



A polcok gyönyörűek, színesek, ez is a design része persze.
Az áruházat 1886- ban Auguste Fauchon alapította- hiába- akkor is tudtak már élni…Franciaországban több üzlet is található, akárcsak világszerte. A Bűvös Szakács írja itt, hogy másik nagy kedvencem, Pierre Hermé is vezette az áruház cukrászosztályát, egyéni, gyakran meghökkentő kombinációival elkápráztatva a párizsi közönséget.
A polcok közt bolyongani is élmény, látva a százféle csokoládét, kávét, teát, ez utóbbiak legtöbbje gyönyörű díszdobozban, de kimérve is kaphatók.Aztán van a konzerves rész, nagyon trendi fekete- pink dizájnnal, sajnos nem lettek élesek a fotók, amiket készítettem, így csak leírni tudom: az alap fekete, és a kacsa- liba- csiga meg kitudjamik pink színnel kiemelkednek az alapból.
Emellett van a fűszeres rész- nem kis büszkeségemre a legtöbb fűszert és fűszerkeveréket ismertem ám- azért egy ismeretlent mégiscsak sikerült találni (és el is hozni): a neve Le Ras-El Hanout, és kuszkuszhoz használják. Már alig várom, hogy kipróbáljam. A fekete- pink dizájnból sem maradhattam ki, a csigakonzervet nemannyirafájószívvel otthagyva inkább egy doboz Párizs- feelinges kávét választottam.
:-)
For this very nice photo I would like to say merci beaucoup for Philippe.
:-)

Csak ismételni tudom magam: szeretnék ide (is) visszajönni…nem is annyira az áruház, hanem az élmény miatt, hogy ide is eljuthattam…
Fauchon website itt

Posted by Picasa

Nincsenek megjegyzések: