2006. szeptember 16., szombat

Reformzsemle

A hozzávalók kb 40 db kis zsemléhez elegendőek, én általában fél adagot szoktam sütni- a férjemmel kettőnknek így is több napig elég (lenne, ha el nem fogyna hamarabb).

Hozzávalók: 5 dl tej, 5 dkg élesztő, pici cukor, 1 kk. só, 2 ek. méz, 2 sárgarépa finomra reszelve, 1 dl búza- vagy zabkorpa, 2 dl teljes kiőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt, 9- 10 dl finomliszt, 2 dl zab- vagy rozspehely, 5 dkg olvasztott vaj

Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, pici cukorral felfuttatjuk benne az élesztőt. A liszteket összekeverjük, a sót, a mézet, a sárgarépát, a pelyhet és a korpát hozzáadjuk, és az élesztővel bedagasztjuk.Ezt kényelmesebb robotgép dagasztóspiráljával megtenni. A végén az olvasztott vajat is belecsurgatjuk.

Letakarva langyos helyen 35- 45 percig kelesztjük. Nem kell megijedni ha kicsit ragacsos a tészta, nem baj. Lisztezett gyúrólapra borítjuk, rúddá sodorjuk és 40 egyforma darabra vágjuk. Mindegyiket finoman átgyúrjuk és zsemle alakúra igazítjuk.

Szilikonlappal bélelt tepsibe rakosgatjuk egymáshoz nem túl közel a kis zsemléket, vizes ecsettel megkenjük, előmelegített sütőben kb 180°C- on kb 25 percig sütjük. Légkeveréses sütőben lehet hogy alacsonyabb hőfokot kell használnunk.

A kész, finom, meleg, édeskés ízű zsemlékhez jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések: