2010. november 9., kedd

Tihany, Garda Fesztivál

November első- második hétvégéjén Tihanyban hejehuja dínomdánom ideje van, hiszen ekkor rajzik a híres GARDA hal.
Tavaly véletlenül cseppentünk oda a fesztiválra, idén már tudatosan jöttünk.
Tihany fesztivál nélkül is elbűvölő, hiszen ezeréves történelmünk tanúja a Tihanyi Apátság, I. András sírjával, és az Alapító Okirattal, amely egyik legrégebbi nyelvi emlékünk: bár latin nyelvű, de mégis felismerhetőek magyar szavak, kifejezések benne. Ha mindehhez a hangulathoz még a frissen sülő hal, kolbász, lángos, langalló, kürtőskalács, sült gesztenye illata is társul, forralt borral fűszerezve, akkor tényleg egy kis gasztromennyország száll alá a félszigetre.
A helyiek nagyon büszkék a múltjukra, illetve a helyi specialitásokra, ilyen a garda hal is, valamint a levendula és a jó kis környékbeli borok.
A panoráma lenyűgöző, most ráadásul olyan jó idő volt, hogy délelőtt és kora délután kabát sem kellett.
Kell- e ennél jobb pihenés hétvégére?
:-)



Szombat reggel kezdődött a program, a hajók kifutottak, megkezdődött a halászat.
Közben már gyülekeztek a borlovagok, és a kifogott zsákmányt az Apátságban megáldották.
Ezután a nép apraja- nagyja felvonult, rezesbanda kíséretében, és a zsákmány az előre felálított karókra került, így süldögélt szépen, ahogy az alábbi képeken is látszik.
Délután a sátorban különféle programokkal várták a tisztelt publikumot: volt ott asszonykórus, musical- group, fellépett a Lucky Fellas nevű fantasztikus duó, akik az 50-es, 60-as, 70-es évek hangulatát idézték dalaikkal és showműsorukkal, este pedig retro disco, ahol nemcsak a fiatalok ropták a táncot.
Vasárnap folytatódott a program, horgászverseny és halászléfőző- verseny is napirenden volt, ebből már sajna kimaradtunk, de sebaj, majd jövőre.


Természetesen gardát máshogy elkészítve is lehetett enni ( ahogy emlékszem, tavaly meglehetősen korlátozott számban álltak rendelkezésre jegyek a parázsos változathoz), így nem haboztunk, megkóstoltuk.
Finom fehér hal, (sok szálkával) házi paprikakrémmel, savanyú uborkával és friss fehér kenyérrel mennyei.
Na meg  persze egy pohár jófajtbalatoni bor kíséretében!


Kedves vendéglátónk (a képen) mesélt a gardáról, illetve arról, hogy régebben nagyon sokan ebből éltek Tihanyban, a zsákmányt kocsira rakták, áthúzták a szomszéd falvakba, és ott más terményekre/ dolgokra cserélték.
"Ősszel, mikor a garda különösen nagy rajokban vándorolt, a tó melletti dombokra őrt állítottak. A jó szemű hegyenjáró hajnalban felbaktatott őrhelyére és szemével fürkészte a Balatont. A nagy tömegben összegyűlt gardáktól elsötétedett a víz. Ha felfedezte őket az éles szempár, megindultak a halászok hajói. Ekkor nem volt komaság, mindenki inát megfeszítve igyekezett, hogy elsőként keríthesse be hálójával a vízoszlop teljes magasságában gomolygó halakat. A partról sajátos jelzésekkel irányították a hajókat. (Előfordult, hogy a figyelő előre megállapodott egy halász kompániával, akiket külön jelekkel irányított a helyes irányba, míg másokat félrevezetett.) Egy-egy szerencsés halászat alkalmával nem volt ritka a 100 mázsás fogás sem. Ezeken a piros betűs napokon a falu apraja-nagyja lábasokkal szaladt, hogy részesüljön nagy fogásból. "Ezt a halászatot Herman Ottó írta le sajátos stílusában.
Forrás: haldorado.hu, itt



Ha Tihanyban alszunk, visszatérő vendégek vagyunk az Oázis panzióban.
A panzióhoz étterem is tartozik, finom magyaros konyhával, sőt, megbeszélés szerint finom és nagyon bőséges reggelit is kap a kedves vedég.
Barátságos, jól felszerelt szobák, kedves személyzet, a töltött káposzta pedig egyenesen isteni.
A cicák pedig imádnivalóak. (legfelső képen)
:-)
Honlap itt.
Posted by Picasa

2010. október 18., hétfő

Arborétum és ad hoc Solier Café&Étterem




Ilyen szép őszi hétvégén vétek a lakásban ücsörögni, üzenem minden lustaságnak.
Így mi is felkerekedtünk, és Milliékkel együtt sétáltunk egy nagyot a vácrátóti Arborétumban, ahol ilyenkor tobzódnak a színek és az őszi illatok, és az összevissza rohangáló kisfiúk.
A kert varázslatos szépsége elbűvölt bennünket, megvitattuk az Élet nagy és kis dolgait, Pókember Dani kapitány unszolására többször átmentünk a sziklaalagúton, fogócskáztunk, almát majszoltunk és megpihentünk a tavak melletti padokon.
Persze közben meg is éheztünk, és hosszú ideig tartó ( na jó, nem annyira) unszolás után a gödöllői Solier Étterembe tértünk be, ahová már többször terveztünk együtt eljönni, úgyhogy döntöttünk: mostvagysoha!Végülis otthon a polcfúrás megvár...

Az étterem honlapja itt, alsó része kávézó és cukrászda, nyamm, első látásra nagyon tetszik.
Tartanak főzőtanfolyamokat és többfogásos borvacsorákat is.

Bátran állíthatom, hogy  mostanában az egyik legjobb, legínyencebb konyhaművészettel találkoztam ezen a szép vasárnap délutánon, itthon.
Öten ötfélét ettünk, így volt körbekóstolgatás- Millie férje rendelte a legfinomabbat, nekem mégis Pierre-P. erdei gombás tésztája volt a mennyország. Na meg a citromos csokimousse a végén...
Előételnek grillezett kecskesajtot kóstolgattunk ruccolával és balzsamecettel, valamint lencselevest, miközben Dani már tolta befelé a rántott csirkemellet hasábburgonyával.



Balra fenn grillezett harcsafilé kapros- paprikás metélttel, imádok mindent, ami paprikaszósz, és a kaportól nagyon finom pikáns lett az összhatás. Meg sem bírtam enni az egészet... persze mert a közepén belekontárkodtam az erdei gombás tésztába, aztán tányért cseréltem. :-)
Jobbra fenn a már magasztalt erdei gombás házi metélt ropogós mangalicasonkával- ilyen finom tésztát utoljára Olaszországban, Le Marche tartományban ettem, egy nyaraláson...a titok természetesen a házi tésztában rejlik, de sebaj, Millie el tudja készíteni fél óra alatt, úgyhogy jövünk :-)
Balra lenn mangalicapofa zöldfűszeres nudlival...mmmmmmmmm...
Jobbra lenn pedig grillezett fogasfilé kapribogyószósszal és zelleres burgonyapürével.



Desszertek mini adagok, nem is férne több, citromos csokimousse és katalán krém.
A séf(ek)nek gratulálunk, holnap újra benézünk...
:-)
Posted by Picasa

2010. október 15., péntek

Segítsünk!!!

Segítsünk a vörösiszap- katasztrófa áldozatainak!
A Malackaraj blogon találtok infókat arról, mire van szükségük a katasztrófa áldozatainak.
Budapestiek és környékbeliek előnyben, hiszen az adománygyűjtő kamion 2010. október 16-án szombaton de. 10-től du. 14 óráig Budapesten, a Lurdy ház parkolójában várja a felajánlott adományokat. (Könyves Kálmán krt. - Mester utca sarok). (Nagy parkoló, jól megközelíthető helyen.)
Olvassatok utána a Malackarajon, mire van szükség ( például ruhára, gyerekjátékra NINCS.)

2010. október 7., csütörtök

Kecskesajtos toast zöld toppinggal




Nagyszerű előétel.
Imádom a zöld cuccokat, mindent: salátát, spenótot, zöldborsót, szójababot, brokkolit, sóskát, mindent, mindent ami egészséges (és nem mellékesen) rákellenes.
A recept a VegaGoodFood magazinból származik.
Akár könnyű vacsinak is megteszi, mondjuk nem különösebben diétás és koleszterinmentes, a kenyér és a kecskesajt miatt...

Hozzávalók:
barna magvas kenyér
10 dkg zöldborsó.
10 dkg szójabab, én fagyasztottat vettem
fél zacskó madársaláta
4 ek. olívaolaj, vagy ízlés szerint több
2 fokhagymagezed
fél citrom leve
jóféle kecskesajt
frissen őrölt só és bors

Elkészítés

A borsót és a szójababot megpárolom, nem kell agyonfőzni, legyen picit roppanós.
Közben a fokhagymát elkezdem pirítani az olajon, de csak amíg illatozni kezd.
Ezután mehet a mixerbe a borsó, a szójabab, a fokhagyma, kevés levél kivételével a madársaláta ( a tálaláshoz is hagyok). Megspriccelem a citrom levével, sózom, borsozom,és összemixelem, de ne legyen homogén, hanem darabos maradjon. A citromlétől különösen friss, pikáns íze lesz.
A tálaláshoz kenyérszeleteket megpirítom.
A még meleg kenyérszeletekre kecskesatot pakolok, majd erre halmozom a zöld "hummuszt".
A megmaradt salátalevelekkel díszítem.
Posted by Picasa

2010. szeptember 28., kedd

Cuq en Terrasses-Varázslatos Vacsorák 3.

Harmadik, utolsó esténken a következő menü várt bennünket, pontosan este 8 órakor.

Előétel előtti előétel:
Paprikakrémleveske fetával és friss fűszernövényekkel
Padlizsánkrémes toast egy szelet sült libamájjal



Előétel:
Paradicsom- mozzarella- sültcukkini torony, balzsamecettel és bazsalikommal



Főétel:
rétestésztába ( paté feuilletée) töltött pácolt bárányhús. az elmaradhatatlan édes sárgarépával és francia zöldbabbal


Desszert:
Piros gyümölcsökből készült krém, tejszínhabbal



A paradicsom- mozzarella tornyot azóta többször is reprodukáltam, az igazán egyszerű. A bárányra nem vállalkozom, úgysem lenne olyan mint ez...
:-)
A hotelről itt.
Most nagyon ott szeretnék inkább lenni mint a hűvös, őszi Budapesten...
Különben a tulajdonosok készülnek egy szakácskönyv kiadására.
Már nagyon várom...
Posted by Picasa

2010. szeptember 26., vasárnap

Ricotta, spenót, sütőtök és óriáskagyló




Jamie recept.
Néha (sokszor) rákattanunk az olasz konyhára.
Ekkor előszeretettel használom Jamie Oliver Olasz Kaják könyvét, szerintem klassz, és nem különösebben bonyolult, persze tésztát még nem gyúrtam magam, mert nincs annyi időm pillanatnyilag...

Ez a recept egy finom vörösborral (pl György Villa Cabernet Savignon 2007, Villány) isteni vacsora.

Hozzávalók:
sült tök, az alábbi fűszerkeverékkel beszórva:
őrölt koriander, őrölt kömény, chilipehely
spenót
fokhagyma
ricotta
só, bors
menta
parmezán
óriás kagylótészta
vaj, olaj

Elkészítés:
Megfőzzük a nagy kagylótésztákat, félretesszük.
A sütőtököt olívaolajjal bekenjük, beszórjuk a fűszerkeverékkel. Megsütjük.
Közben vaj és olívaolaj keverékén elkezdjük pirítani a fokhagymát, de mikor illatozni kezd, rögtön hozzáadjuk a spenótot, kissé átforgatjuk.
Ha megsült a fűszeres tök, mehet minden a mixerbe: a tökdarabok, a spenót, a mentalevelek, a ricotta, frissen őrölt bors és pici só is.
A masszát én nem szeretem nagyon pépesen, inkább legyen kissé darabos.
Megtöltjük a kagylókat, és reszelt parmezánnal és frissen őrölt borssal tálaljuk.
Posted by Picasa

2010. szeptember 23., csütörtök

Let's have SUN!!!

...azaz míting Athénban!!!
Hip Hip Hurrá!!!


Ellentétben azzal, hogy nagyon örültem a helyszínnek, be kell vallanom: Athén bizony elég retek.
Ha megmutatnám a képeket azokról az össze-vissza firkált utcákról, tele romos házakkal, amelyek az évezredes Akropoliszra vezetnek, senki sem hinne nekem, azt mondanák, ezek bizony valahol Budapest lepukkant kerületeiben készültek...
Engem mégis elvarázsolt ez a város, akkor is ha koszos, szemetes, összefirkált, és tele van turistával...
Bár az a két és fél nap, amelyet ott töltöttem (jórészt a szállodában persze) nem sokat engedett látni a több ezer éve álló városból, arra elég volt, hogy vissza akarok menni!!!

A szállodánk a Fresh Hotel, vadiújnak néz ki, de elég lepukkant környéken van- vagy egész Athén ilyen?
Nagy előnye, hogy 10 perc sétára van a Plakatól, és attól a tértől, amiről elindulhatunk megmászni a csodás, gyönyörű, monumentális Akropoliszt.
A reggeli elmegy, a görög joghurt finom :-) :-) :-) még jó...
Frissen facsart narancslé csorog egy kisebb hűtőszekrény méretű masinából, finom.
A svédasztalos ebéd az első napon katasztrófa, egyszerűen szégyen, hogy a gasztronómiájáról ennyire híres országban mélyhűtött tortellini meg fagyasztott húsgolyók közül lehet választani...desszert nincs is...
A második napon "normális" ebéd van, sokkal- sokkal színvonalasabb, előételnek görög saláta, főétel sült csirkemell apró burgonyával, és a desszert mennyei: görög joghurt görög mézzel és gyümölcsökkel.
Még a pasik sem találtak hibát a csirkemellben...
De silány minőségű ebéd/vacsora ide vagy oda, a kiszolgálás mindig, mindenhol első osztályú!!!

Először nem nagyon voltam elragadtatva a hoteltől, főleg miután a bőröndömmel az egyszemélyes lift kétszer vitt fe-le a hatodik emelet és a földszint között ( a nyolcadikon laktam...), aztán a véleményem egy csapásra megváltozott, mikor a recepciósok invitálására felmentem a tetőn lévő " very nice" bárba, "with panorama to the Akropolisz". Hát, nem túloztak! Válság ide vagy oda, azért ezek a görögök tudnak élni...
Képeket lásd fenn. Meleg volt, sütött a nap, fújdogált a szél, tényleg gyönyörűen látszottak az ősi romok, egy capuccinoval a kezemben mi is kell még?
És a legnagyobb megdöbbenésemre még egy medence is volt fenn a tetőn...nem nagy, de kétségkívűl medence...
 

Első nap volt csak időnk egy kicsit kimozdulni, pontosabban 3 óránk, míg bezárnak az Akropolisz jól őrzött kapui...így kicsit rohanva, de sikerült magamba szívni a hely hangulatát.
Bár szó szerint 40 percünk maradt a kapukon belüli sétákra, így rohangáltunk össze-vissza, és kattingattunk, mint a jappán túristák, de csodálatos volt ezeket az oszlopokat a valóságban is látni, és szinte megérinteni...
Mindenki, aki ide felsétál, átérzi a több ezer évet, amióta ezek az épületek állnak...és lent a Plaka nyüzsgését, gyönyörű és kevésbé gyönyörű giccsparádés boltokkal. Persze nem térhetek haza a Kariatidák szobormásolata nélkül, illetve a Cycládokon talált fura szobrok közül eggyel (egy másolattal), ami  totál úgy néz ki mintha valai UFO lenne...persze a Kariatida hölgy és UFO man  mellett egy harmadik szobrocska is a kosaramban landol ( pedig csak meg akartam nézni...), mert csak ma csak nekem ötven százalékos kedvezmény van... :-) de nem bánom, élvezem a nyüzsgést és a görög vendégszeretetet...
Biztos vannak a Plakán belül igényes éttermek, nekünk első este egy elég turistahelyre sikerült beülnünk, ehetetlen épp nem volt a vacsora, de az ár- érték arány nagyon nem volt ideális. Persze itt is nagyon kedves volt mindenki, ez kárpótol az igen silány minőségért.

Kuzina Restaurant

Aztán megtaláljuk a görög konyhát, ami szintén túristás, de sokkal- sokkal exkluzívabb, mint amit eddig láttunk.
A panoráma csodálatos, a kivilágított Akropoliszt látjuk ( egyik naggyon rosszindulatú kollégám szerint "ezeknek csak ez van..."no comment)
A kiszolgálás elsőrangú, soha nem kell szólnunk hogy kérünk még vizet vagy bort, mindkettő magától töltődik újra, észre sem vesszük. Az előétel saláta, grillezett polippal, fenséges, hozzá meleg kenyeret szolgálnak fel. Ezután még egy előétel ( a képen), fetával töltött gombóc gránátalma- mártással. Főétel több is van, lehet választani. Nem kívánom a húst, sem a lazacot, így a mandulás- sütőtökös vega rizottó mellett voksolok, kis adag, de a felét sem bírom megenni.
A desszertből bizony kimaradtam, mert eltrécseltem az időt, nem a helyemen ültem, de sebaj, úgyis fogyókúrázom.
:-)
Athén, én visszajövök egyszer!!!
Posted by Picasa

Cuq- Varázslatos Vacsorák 2- és reprók




A csodálatos Cuq Toulzaban második este a menünk a következő volt, szintén nagyjából a kertben található alapanyagokból összekombinálva:


Előétel előtti fogások: Sárgadinnyekrém- leves(ke), egy gombóc sárgadinnyével a tetején, ez utóbbi frissen őrölt borssal megszórva, és mentával tálalva
Friss füge, sonkával tekerve, libamájmeglepetéssel a belsejében
Előétel, mely számomra egy adag főétellel is bőven felért: töltött minicukkini, méghozzá zöldfűszerekkel, hússal, rizzsel, magvakkal és mazsolával töltve, kaporral megszórva, és citromos tojásszószon tálalva
Főétel: grillezett lazac, zöldségraguval: cukkiniből, édes sárgarépából és zöldbabból, körete pedig isteni finom, könnyű, különleges vaníliás zellerpüré volt
Desszert: cheescake bogyós gyümölcsöntettel
Bor: helyi fehérbor: Viognier
Zene: cselló- és hegedűmuzsika, Mozart, Vivaldi...

Több dolog is van, amit jó lenne itthon is megvalósítani. Például minicukkinit szerezni… ha valaki tudja, hol lehet kapni, vagy esetlegminicukkini- magot, légyszi írja már meg kommentben…

Addig is szegény ember vízzel főz, lássuk mit tudtunk itthon is elkészíteni:

Füge libamájpástétommal, Pan d’epices-en tálalva

 
 
Hozzávalók:

friss füge
jó minőségű libamájpástétom
Pan d’epices ( Ez egy fűszeres édeskés kenyér, sokszor tévedésből gyömbéres kenyérnek fordítják, pedig nem a gyömbér az elhagyhatatlan fűszere, hanem az ánizs. Bővebben a Wikipédiában itt. Párizsban és Belgiumban mindenütt kapható, ha valaki arra jár, egyébként Bp-n Culináris. Belgiumban a legjobb a Meli márkájú, amely görögül mézet jelent. nyelv- és földrajzórának vége.)
áfonyalekvár
frissen őrölt bors

Elkészítés:
A Pan d’epices-t kenyérpirítóban megpirítjuk. A fügét szépen bevagdossuk, közepébe teszünk egy darab pástétomot, körérendezzük a Pan d’epices szeleteket, és megszórjuk frissen őrölt borssal a végén. A pástétomra egy pötty áfonyalekvárt teszünk, amely kiemeli csodás ízét.

Zöldfűszeres quinoával töltött minitök ( minicukkini helyett)



Hozzávalók:

(mennyiségeket nem írok, szemre főztem)
egy-két kisebb tök
quinoa, én maradékot használtam ami már meg volt főzve
zöldfűszerek, ami akad: citromfű (módjával!), kakukkfű, kapor, menta
nagy szemű arany mazsola
pirított magvak, ami van a hűtőben: napraforgó, sótlan mogyoró
só, bors, ánizsmagvak picit összetörve

Elkészítés:
A tök talpát és kalapját levágom, belét kiszedem, Fel lehet használni, de az én kis tökjeim tökre tele voltak magvakkal, így az egész belsejük ment a kukába…
A quinoát összekeverem a pirított magvakkal, az apróra vágott zöldfűszerekkel és a mazsolával, sózom, borsozom, az ánizsmaggal fűszerezem.
Eredeti recept szerint a tököt kellene blansírozni, és ezt kihagytam, a belsejébe tekertem egy kis borsot, picit megsóztam, majd tepsibe állítottam, és megtöltöttem az ánizsos- quinoa masszával.
Letakartam alufóliával, majd kb 40 percig pároltam, aztán még 15- 20 percig sütöttem.
A mártást szépen elfelejtettük megcsinálni, pedig ötlet is volt és hozzávalók is voltak itthon, de elkezdődött az X- faktor és megjöttek a vendégek…
Posted by Picasa

2010. szeptember 9., csütörtök

Cuq Le Chateau- Varázslatos Vacsorák 1.

Cuq Toulza (ejtsd: kük) a nyugalom és a béke szigete, Dél- Franciaországban, Toulouse-tól körülbelül 40 kilométerre.
Egy csodálatos hotel vár bennünket, mely a 18. században még egyházi épület volt, később afféle faluközpont, mígnem a falu lejjebb költözött, és a dombtetőn csupán ez az épület, egy templom és pár ház maradt.
Egy igazán mozgalmas, utazásokkal teli nyár után elmondhatom, ha kizárólag ide jutottam volna el, akkor is boldog lennék...
Bár az ideút kissé macerás- Budapest ->Párizs CDG (fúdeutálom ezt a repteret...=mindig rohanás egyik terminálról a másikra) -> Toulouse ( az egyikünk bőröndje nem érkezett meg)-> autóbérlés-> 40 km vezetés-> Cuq Toulza- de a látvány, a hangulat, a vendéglátás, a francia kedvesség és elegancia mindenért kárpótol.
Na és az ízek...
Megérkezésünkkor az egyik tulajdonos udvariasan közli, hogy a vacsorát a teraszon szolgálják fel, pontban 8 órakor este.
Még van időnk körülnézni, a szobába első látásra beleszeretek ( nem egy személytelen Holiday Inn- típusú, hanem nagyon barátságos vidéki stílusú, egyből otthon érzem magam, és van vízforraló és kávé is...) a többszintes kertben sétálunk, megtaláljuk a medencét, és gyönyörködünk a virágokban, növényekben, pillangókban, és hallgatjuk a csendet, illetve a bogarak zsizsegését, és a madárdalt.
Összeismerkedünk a kutyulival és a cicával.
Időzünk egy kicsit a társalgóban, csodálatos, tele szebbnél szebb könyvekkel, porcelánnal, textilekkel, melyek mind a tulajdonosok sajátjai.



Naplemente előtt a négyfogásos vacsora előétel előtti előételével kezdünk:

Fetával töltött leveles tészta
 ( mint megtudom, franciául "fueillete")
Az egyik tulajdonos görög, így mindig van valami görögös beütés a vacsorákban...
Spárgamousse lila virággal díszítve


Az előétel:
Zöld spárga pármai sonkával, parmezánnal és lágy tojással, hollandi mártással tálalva



Főétel:

Csirketagine ananásszal és olajbogyóval, köretként quinoa, párolt zöldbab és édes sárgarépa



A desszertről már nem készítettem fotót, közben lement a Nap...
De Créme brulée volt piros bogyós gyümölcsökkel.

Bor: Rosé Gauillac
Zene: Andrea Sol

Pierre-Ph. ugyan mondta vacsora előtt, hogy innen nem érdemes elmenni és más étteremben vacsorázni, ezt akkor nem értettem igazán, de ezután  természetesen eszem ágában sincs elmenni az amúgy igen színvonalas helyi éttermekbe...és ezt a következő esték csak megerősítik...
Posted by Picasa

2010. szeptember 8., szerda

Quinoa- szardínia torony




Mától a jelszavam:
le a magas koleszterinszinttel!
Avagy mi ki nem derül egy menedzserszűrésen...
Persze tudtam én a családi anamnézisemből, hogy elég nagy esélyem van a magas koleszterinszintre, de más, mikor az ember ezt egy laborleleten leírva is látja...
Jómagam is orvos lévén tisztában vagyok a statisztikával, a veszéllyel és a tennivalókkal.
Bővebb olvasnivaló ezekről itt és itt.
A bűnösök az én esetemben valószínűleg a következők: a sajt, a csoki és a lustaság.
Persze ez nem azt jelenti, hogy bármiről is teljesen le kellene mondani, csak mérsékelni kell- a lustaságot kivéve. Azon muszáj változtatni.
Belsőséget, felvágottat, fehér kenyeret, tojást, vagyis a rizikós élelmiszereket eddig sem vittem túlzásba.
Mától tehát odafigyelek és sportolok. Három hónap múlva meglátjuk.
Némi súlycsökkenésre is számítok, :-) majd beszámolok az életmódváltás eredményéről.

Mai vacsoránk már az új vacsora-alapelvnek megfelelően készült:

1. kenyér helyett gabona ( magas a fehérje-és ásványianyag tartalma)
2. zöldség és saláta ( rákellenes és lúgosító is)
3. hal ( omega-3 zsírsavakban gazdag)

Íme a recept.

Hozzávalók:
quinoa-bővebben itt, itt
bulgur
zöldborsó
madársaláta
zöldhagyma
zöld fűszernövények: menta, kakukkfű, rozmaring
szardínia- vagy/és lazackonzerv
csírák
citrom, só, bors,
olívaolaj, egy pici vaj ( inkább ez mint margarin...)

Elkészítés:

A quionát és a bulgurt megmosom, én mixet használtam fehér és vörös quinoából és bulgurból.
Közben összemelegítem a vajat és az olívaolajat, majd a lecsepegtetett mixet beleöntöm, kicsit megpirítom.
Felöntöm vízzel, sózom, borsozom, és puhára főzöm, ez nekem kb 10-15 perc volt. Akkor van kész, mikor a quinoaszemeknek kinő a farkincájuk. :-)
Közben a zöldborsót megpárolom, a madársalátát leöblítem, az újhagymát felkarikázom, és ezeket a zöld cuccokat a fűszernövények levelével együtt mixerbe teszem, és kissé összepürésítem. Én jobban szeretem, ha kicsit darabos. Sóztam icipicit, és frissen őrölt borssal is megszórtam.
Valami istenien finom édes zöldborsót sikerült beszereznem, így nagyon finom lett az összhatás.
Chili&Vanília Zsófitól megtanultam gyűrűben csodaszépen tálalni- így tettem ma is: alap a zöldborsós cucc, felette a quinoa-bulgur mix, majd ismét a zöld cucc. A torony tetejére szardínia került egy karika citrommal, csírákkal és kakukkfűvel díszítve.

És a dícséret belga séfemtől: "What are we doing in Cuq?"
:-)
Az ottani vacsorákra visszagondolva ez igen nagy elismerés...
:-) :-) :-)

Posted by Picasa

2010. augusztus 31., kedd

Vacsora Dél-Franciaországban



Pár nap Toulouse mellett, bájos francia vidéki hangulatban, és az ember másképp néz a világra...
Egy csodálatos hotel, néhány élménydús nap, városok, múzeumok, séták, és ez a gyönyörű vidék- madárcsicsergés, cica, kutya, pillangók, és minden este négyfogásos vacsora a teraszon hamisítatlan francia eleganciával felszolgálva.
Pontban nyolckor.
Naplementekor.
Bővebben hamarosan...
...addig is:
http://www.cuqenterrasses.com/uk/index.php


Posted by Picasa

2010. augusztus 17., kedd

Négy csillag és duck confit


 

Egyszer csak lesz majd időm itthon is duck confit-t készíteni...
Addig is marad a belga szupermarketben beszerzett, amúgy szuperomlós, isteni finom kacsacomb, ami nem utolsósorban 5 perc alatt felmelegíthető, illetve a maradék le is fagyasztható.
Azóta vagyok eme kacsa rajongója, mióta Párizs egyik eldugott, de annál népszerűbb éttermében megkóstoltam a TÖKÉLETESET.
Vajpuha volt, omlott, semmi agyonfűszerezés...pezsgővel...
Így igazán örültem, mikor belga séfem megtalálta a nem kevésbé tökéleteset, egy nagyon igényes szupermarket hűtőkamrájában. Azóta igyekszem, hogy mindig legyen pár darab a mélyhűtőben, sietős vagy fáradt estékre, mikor a halak-herkentyűk-saláták közben egy kis húsra is fáj a fogunk.

A köret nem kevésbé említésre méltó.
Miközben vezettem haza az irodából, azon járt az eszem, hogy két nyaralás és egy rettenetesen fontos céges míting között mi is van itthon, amiből a kacsához illő köret készíthető.

Találtam csicseriborsó- konzervet, friss  ruccolát tegnap sikerült beszerezni, egy cukkini is csoffadozott a hűtőben, valamint néhány félig elszáradt újhagyma, amit legfőbb ideje volt felhasználni.
Az újhagymát némi pucolás után felkarikáztam, és a szintén felkarikázott cukkinivel együtt olívaolaj és vaj keverékén megsütöttem. Ment is a mixerbe, egy doboz lecsepegtetett csicseriborsóval és két nagy marék ruccolával együtt, sóztam, borsoztam, mixeltem- az eredmény pedig az időközben felmelegített és kicsit átpirított duck confit-val együtt 10 pontból 10et kapott, és szubjektív skálán négy csillagot.
 :-)
Meg azt, hogy ez a vacsora bármelyik étteremben megállná a helyét.
Ezért érdemes ügyeskedni a konyhában.
:-)
Posted by Picasa

2010. július 26., hétfő

Bajor rozskenyér





Limara receptje.Esős hétvége otthon = sütés- főzés hip hip hurrá!!!
Ilyenkor van idő kenyeret sütni, ezért örültem nagyon ennek a receptnek.
Igazi tömör gyönyör!
Bár nem nagyon akart megkelni, valljuk be a 15 fokos hőmérséklet- esés nem kedvez a kelesztésnek...de ennek ellenére tökéletes lett.
Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy nekem nem volt világos rozslisztem, csak teljes kiőrlésű.
Máskor is a repertoáron lesz!
Recept a DinigGuide-on, köszönjük, Limara!

Posted by Picasa

Vegaburger a Vega GoodFood-ból




Még a stockholmi reptéren találtam rá erre a különkiadásra, a GoodFood Magazin vega változatára.
Bevallom, nem vagyunk nagy húsevők...bár vegetáriánusok sem, hiszen szerintem nem helyes a húsfélék teljes kiiktatása, de leginkább Anyukám konyhájában és éttermekben eszünk csak husit. Sokkal inkább halasak és herkentyűsök vagyunk, ( bogarasok nem! :-) meg persze az egészséges gabonafélék hívei. És a GoodFood magazin nagy rajongói, bár én jobbára csak a weboldalt nézegetem, és főzögetem.
Így a kb 10 percben, amit az eddigi legcsillivillibb, legfantasztikusabb, legelegánsabb duty free shopban eltölthettem mostanában, csupán ez a magazin tartott velem haza. ( A hitelkártyám nagy - nagy szerencséjére... )
Hát ezért vega ez a pogácsa (majdnem azt írtam, hogy húspogácsa...)



Hozzávalók ( az újság szerint, én csak nagyjából hajigáltam mindent a mixerbe)

5 dkg pirított mogyoró
42,5 dkg fehérbab, konzerv, lecsöpögtetve
1 kis hagyma felkarikázva
( 2 dkg paradicsompüré)
8,5 dkg zsemlemorzsa- én tönkölykorpát találtam a szekrényben, ezt használtam
friss menta, kakukkfű, rozmaring
1 tojás
olaj a sütéshez

Elkészítés

Mindent beletettem a mixerbe, megnyomtam a gombot, aztán a masszából vizes kézzel lapos pogácsákat formáztam. A tönkölykorpába forgattam. Mivel elég lágy lett, betettem a hűtőbe egy félórára. Csak azelőtt sütöttem meg forró olajban, mielőtt tálaltam.


A köret citromos kuszkusz volt, szintén ebből a magazinból. Ehhez beáztattam a kuszkuszt, és míg magába szívta a forró vizet, felvágtam 2 paradicsomot, 1 újhagymát felkarikáztam, 2 gerezd fokhagymát összenyomtam, és összekevertem mindezt. Friss mentalevelekkel és citromlével fűszereztem, sóztam, frissen őrölt borssal is megszórtam, és egy kis olívaolajjal összeforgattam.
Hihetetlenül friss, hűvös ízű lett a végeredmény.

Tetejére tzatziki került.
1 uborkát legyalult a mixerem, majd 3 dl görög joghurttal összekevertem, 2 gerezd összenyomott fokhagymával, sóval, borssal és autentikus krétai( tényleg!) tzatziki- fűszerkeverékkel ízesítettem.
Posted by Picasa

2010. július 13., kedd

The Perfect Summer Pie



Joanne Harris "A francia konyha" című könyvéből már megsütöttem ezt a pitét, rebarbarával.
Most eljött az idő a bogyós változat elkészítésére.

Hozzávalók:
A paté briseé- hez:
25 dkg liszt
17,5 dkg hideg vaj
2 dkg kristálycukor
1 tojás
( fél ek hideg víz, én kihagytam)

A töltelékhez:
50 dkg bogyós gyümölcs: feketeribizli, áfonya, málna
2 tojás
12,5 dkg cukor
175 ml tejszín
2,5 dkg liszt
2 kiskanál cranberry szirup
kevés vaníliaaroma

Elkészítés:
A sütőt 200 fokra előmelegítettem.Az omlós tésztához minden hozzávalót robotgépbe raktam, késsel épp csak összeaprítottam, majd gyorsan összegyúrtam, és betettem a mélyhűtőbe. Közben előkészítettem a töltelékhez valókat, addig lehűlt a tészta. Ezután két folpackréteg között kinyújtottam, egy Ikeás kisebb piteformábát kibéleltem vele (kivajazni elfelejtettem), a felesleges tésztaszélt levágtam, , ment minden a mélyhűtőbe, míg elkészítettem a tölteléket.Ez mindössze annyi, hogy a tejszínt, tojást, cukrot és a lisztet, cranberry szirupot és vaníliaaromát összekevertem robotgéppel. Ezután kivettem a formát a mélyhűtőből, rászórtam a bogyókat, ráöntöttem a cukros- tejszínes cuccot, és már ment is be a forró sütőbe. Semmi elősütés, semmi vakonsütés, mégcsak meg sem szurkáltam.
Fél óra alatt sült meg, és Milliéknél a döntő focimeccs alatt nagyon hamar, nagy hümmögések és nyammogások közepette fogyott el.

Posted by Picasa

2010. július 5., hétfő

Cake away



Annyira jó, hogy olyan barátnőim vannak, akik imádnak sütni- főzni...
Ezt a csokis cheescake-et Dorci barátnőm sütötte, akiknél cicanézőben voltunk elsősorban, másodsorban pedig a borokról beszélgettünk- mivel a cica ránk se hederített... :-(
Dóri kezd egyre jobban szakértőjévé válni a boroknak, köszönhetően a lelkesedésnek és az iskolának egyaránt, ahol buzgón jegyzetel a talajról, tőkékről színekről, illatokról és ízekről.
Mindannyian tágra nyitott szemekkel és fülekkel hallgattuk.
Természetesen a cheescake-et hozzá tökéletesen illő borral tálalta: 2008-as Tokaji Béres Magitával, amely csodálatosan kihozta a csoki ízét...
Szerintem ezért a holnapi vizsgáján megérdemel egy csillagos ötöst...
Dóri, kérjük a receptet!!!
Posted by Picasa