2010. június 28., hétfő

Kenyér gombával és cukkinivel



GoodFood recept.
Szerelem volt első látásra...

Hozzávalók

2 kisebb cukkini, lereszelve, besózva, kicsavarva
1 kis hagyma felkockázva
10 dkg gomba, apróra aprítva
2 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
olívaolaj
élesztő, kevés tej, cukor
35 dkg liszt- én 25 dkg teljes kiőrlésű rozslisztet és 10 dkg fehérlisztet használtam
friss bazsalikom felaprítva
esetleg kenyér- fűszerkeverék
kb 125 ml langyos víz

Elkészítés:

Kicsit macerás, de megéri a fáradtságot.
A hagymát elkezdem párolni az olívaolajon, majd rádobom a fokhagymát, gombát, és később a cukkinit is.
Összepirítom, sózom, borsozom, igyekszem elfőzni az összes levét.
Az élesztőt megfuttatom a kevés langyos tejben a cukorral, majd a lisztekhez keverem, és elkezdem összedolgozni a robotgépem dagasztókarjával. Lassan öntögetem hozzá a langyos vizet, míg egyre összeállóbb masszát kapok.
Belekeverem a cukkinis- gombás cuccot is, és már kézzel dagasztom.
Fűszerezem, beleteszem a bazsalikomot, utánízesítem, ha kell.
Innentől a forgatókönyv a szokásos: 1 óra a dagasztótálban, ezután megpaskolom, majd veknire formázom, és még kb félórát kelesztem így, letakarva, leolajozva, immár a tepsin.
200 fokon kb 30- 40 perc alatt sül meg. Ügyelni kell, hogy ne száradjon ki.

Belgiumi kacsapástétommal (Foie gras de canard- nehéz lefordítani magyarra) és egy kis rosé habzóborral bármelyik étteremben megállná a helyét...

Posted by Picasa

2010. június 26., szombat

Epertorta tejberizzsel




Anyukám újra csodálatos tortát alkotott.
A PrímaKonyha 2010. májusi számában találta a receptet.

Hozzávalók:
a szív formához 8 tojásból sütött klasszikus piskótát

Töltelék:15 dkg rizs
5 dl tej
3 dkg vaj
5 ek kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
5 dl tejszínből tejszínhab
eperlekvár
sok eper, tegyünk félre a díszítéshez, a maradékot vágjuk negyedbe/félbe


Elkészítés:
Tejberizst készítünk a rizsből, tejből, vaníliás cukorból és a vajból.
A tortalapot háromfelé vágjuk. Az alsó lapot bőven megkenjük eperlekvárral (beissza).
A tejszínhab 2/3- val összekeverjük a kihűlt tejberizst, egy részét rákenjük a második lapra, belenyomkodjuk a fél/negyed eperszemeket. A torta oldalára maradjon tejberizses hab, a tetejére csak tejszínhab kerüljön.
Eperszemekkel díszítsük.


Posted by Picasa

Stockholm Wedding Cake...


...vagyis Gasztrokörkép Stockholmból 2.

Királyi esküvő lázában égett Stockholm.
Ottlétemkor egy hete tartott már az esküvő felvezetésének szánt Love Stockholm nevű rendezvénysorozat, zenével, tánccal, étellel, itallal.
Viktória amúgy jócskán megváratta az országot, de a 33 éves hercegnő sokáig a tanulást tartotta a legfontosabb feladatának.
A vőlegény, akinek ma már a „Västergötland hercege” megszólítás dukál – Viktória édesanyjához, a német légiutas-kísérőből lett Silvia királynéhoz hasonlóan –, egyszerű polgári családból származik, apja egy vidéki szociális hivatal vezetője volt. A harminchat éves diplomás sportpedagógusnak három edzőterme van Stockholmban. Viktóriával a fitnesz hozta össze, ő volt a koronahercegnő személyi edzője.

És az esküvői készülődésből nem hiányozhatott a torta sem: egy kávézóban találkoztam vele, és persze rögtön meg kellett kóstolnom.
A piskóta habkönnyű, a töltelék nemkülönben. Legcsodásabb viszont a hófehér fondantborítás volt: makulátlan, könnyű, nem túl édes fehér réteg a süti tetején.
Hogy végül ez került- e valóban a királyi asztalra, nem tudom. Erről nem szól a fáma.
Én mindenesetre el tudtam volna képzelni.
:-)




Az üzleteket elárasztották a Viktória trónörökösnő és vőlegénye, Daniel Westling fitneszedző képével díszített csokoládés dobozok, tányérok, bögrék, a posta külön bélyegeket is kiad a különleges alkalomból.



„Az év esküvője” természetesen nincs ingyen. A ceremónia, a felvonulás, a vacsora, a ruhák és az egyéb kiadások összesen húszmillió koronába (félmilliárd forintba) kerülnek. Csak a stockholmi katedrális portalanítása 500 ezer koronába került, nem beszélve a vőlegény szülővárosában, Ockelbóban rendezendő 30 ezer fős (!) grillparti költségeiről…
(forrás: Népszabadság online)
Posted by Picasa

Gasztrokörkép Stockholmból 1.


...azaz kabát, sál és harisnya júniusban, mert Stockholmban ilyenkor (sincs) túl jó idő.
Pár napot volt szerencsém eltölteni ebben a különös, hűvös városban, amely nem hasonlítható egyetlen helyhez sem, ahol eddig jártam.
Szerencsére nem kizárólag business trip volt- így jutott idő egy kis városnézésre is, nemcsak excel- fájlokból és power- pointokból állt minden nap...
Hát, Stockholm nem aratott azért osztatlan sikert saját magam köreiben.
Ugyan szép és tiszta, és nem láttam túl sok kátyút az utakon- de alig volt 18 fok napközben, szinte folyamatosan esett az eső, fújt a szél, a víz szürke, az ég felhős, és 6 napig fáztam, míg itthon tombolt a nyár és 35 fok volt...
Viszont a svéd gasztronómia első osztályú!
(Vagy bennünket vittek nagyon jó helyekre.)
Két hotelben is laktam a 6 nap alatt, az egyik a belvárosban, a konzervatívabb Elite Hotel Stockholm Plaza, a másik délebbre, a fiatalos Hotel Clarion. Mindkét helyen csodás a reggeli, hatalmas választék ( a Clarion jobb), isteni kenyerek, és tűrhető juice- ok a választékban- számomra ez sokat elárul az igényességről.
A Clarionban meglepően csúcs a mind a menü, mind a konyha, mind a kiszolgálás...mintha itthon a Csalogányban vagy egy Segal- vacsorán lettem volna...
Napközben Stockholmban ilyen egy tipikus pillanat:



Első este nagyon későn vacsoráztunk, 10 óra is elmúlt már, mire éttermet találtunk- az esték csalókák, mert még vígan világos van ilyentájt, és éjjel sincs teljesen sötét- én el voltam ragadtatva, először láttam ilyesmit, pár kollegám viszont nem tudott aludni emiatt. Sajnos elsőre nem találtunk tipikus svéd konyhát, hanem egy TGIF- et, ahol még nyitva volt a konyha, és nyüzsgött a tömeg és üvöltött a zene. A grillezett lazac fenséges volt (még jó hogy...), a pasik szerint a steak is- a koktélokról már nem is beszélve.
:-)


Második este egy nagyon trendi étteremben vacsoráztunk, és végre megkaptam az áhított autentikus svéd halaimat.
Post erről külön később.



Harmadik este gálavacsora volt- a tálalás fantasztikus, a főétel számomra kevésbé- steak steakkel.
Ez különben jellemző volt, vagy hal, vagy steak a főétel, natúr főtt újkrumplival, tradícionális zöld fűszermártással, az előétel pedig carpaccio, salátával.
És bor, jó sok, mindenhez.



Ám hideg ide, steak oda- Stockholmban a legcsodálatosabb látnivalót megtaláltam azért: ez nem más, mint a VASA Museum, amire a feszített program miatt mindössze egyetlen órám jutott- de ki nem hagytam volna a világ minden kincséért sem.
A Vasa a világ egyetlen, épen fennmaradt 17. századi hajója.
1628. augusztus 10-én királyi lobogó alatt hajózó hadihajók futottak ki a stockholmi kikötőből. Közülük a legnagyobb az uralkodói dinasztiáról elnevezett, új építésű Vasa volt. Az ünnepélyes alkalom tiszteletére eldördültek a hajó oldalán fenyegetően kinyúló, nagy tűzerejű ágyúk.


Amint a hajó méltóságteljesen siklott a kikötő bejárata felé, hirtelen feltámadt a szél. A szél belekapott a vitorlákba, majd a Vasa az oldalára billent, de rövidesen visszaállt egyenes helyzetbe. Egy hirtelen jött második széllökés a hajót azonban már az oldalára fordította. Az ágyúnyílásokon keresztül a víz akadálytalanul tört utat a hajó belseje felé. A Vasa rövid időn belül a tenger mélyére süllyedt, örök hullámsírba temetve a személyzet 150 tagjából legalább
harminc embert, ám egyes források szerint ötvenet.
Így lett a Vasa első útja egyben az utolsó is...
333 évnek kellett eltelnie, mire a felkelő Nap sugarai ismét bejárhatták a Vasa gazdagon díszített termeit és folyosóit, miután a hajót kiemelték az öbölből.
A múzeum egy 7 emeletes építmény, és az emeletekről közelről megcsodálható az épen megmaradt hatalmas hajótest, a szobrok, a használati tárgyak, és elképzelhető az akkori élet.
Ezért imádok utazni: érzem, hogy megérint maga a Történelem...

Posted by Picasa

2010. június 20., vasárnap

Brugge- kedvenc kávézóm


...amely nem máshol, mint a gyönyörű Brugge- i piacon található, mégpedig minden szombat délelőtt. A főtéren. A piac igazi gasztromennyország...
Egyszerűen imádom. Minden kapható, mi szem- szájnak ingere: nyers és kész ételek, halak, húsok, pékáru (de micsoda kenyerek...), egzotikus fűszerek, szárított gyümölcsök...
A hal- és herkenytűválaszték óriási, mivel Brugge csak pár kilométerre van a tengertől, Zeebruggetól illetve Knokke-től. Ám ezen a részen nem kifejezett halpiac van, hanem félig vagy egészen elkészített termékek, illetve van persze nyers váltotat is a pultokban. Ugyanez igaz a csirkére és a husikra, emellett pástétomok, kolbászok, sonkák és felsorolni sem tudom még hányféle ínycsiklandó étel kapható. Persze így könnyű főzni...az ember megveszi, hazaviszi, ée előveszi. Maximum pár percre berakja a sütőbe.
A zöldség- gyümülcs- és virágpiac is közel van ide, szóval egy menetben minden megvásárolható.

Kedvencem mégis ez a kávézó/ teázó.
Télen- nyáron lehet itt felüdülést találni.
Két nagyon kedves úr a "házigazda", akik szorgosan sürögnek- forognak, és főzik a kávét.
Kávét és teát vásárolni is lehet zacskóban, például felülről a második sor üvegben csak zöldteák sorakoznak.  Van például Van Gogh művésznevű zöldtea, melyben sárga és lila virágok vannak.
:-)



Maga a kávézó nem más, mint egy kinyitható kocsi a berendezéssel, néhány asztal és napernyő. Vagy esernyő, attól függ.
Az emberek megállnak pár percre, beszélgetnek, körbeadják a tejet és a cukrot (amiket senkinek sem jut eszébe ellopni).
Vagy továbbsétálnak a papírpohárral a kezükben, vásárolgatva, és a menün gondolkodva.


A kávé pedig forró, isteni, és mindig kapok hozzá csokit.
:-)
Hiába, ez mégiscsak Belgium.
Posted by Picasa

Erdei gombás köles füstölt lazaccal




Az egészséges vacsorák jegyében.
Mindent imádok, ami köles, hajdina, bulgur, kuszkusz, quinoa, amaránt és ilyesmi.
Tele vannak fehérjével, aminosavakkal (lecitinnel, kolinnal), vitaminnal (A és B), ásványi anyagokkal (vassal, szilíciummal, foszforral,magnéziummal), rostokkal...
A kölesben sok a szalicilsav is, amelyet gyakran használnak a szépségiparban: stimuláló hatást gyakorol a bőrre, hajra, körömre- ezért szép hát a bőrünk,ha sok kölest eszünk!
Az alábbi recept (egy kis lazaccal felturbózva) a Kossuth Könyvkiadó Gabonafélék- Legfőbb energiaforrásaink című könyvéből származik, melyre teljesen véletlenül akadtam rá egy könyvesboltban. Tematikusan csoportosítja a gabonaféléket, és sok- sok receptet ajánl elkészítésükre.

Hozzávalók:

köles
gomba- én barna csiperkét és vargányát használtam
fokhagyma
petrzselyemzöld (jó sok)
kevés fehérbor
só, bors
füstölt lazac szeletek

Elkészítés:

A kölest többször alaposan átöblítem, hogy minden szennyeződést eltávolítsak. Ezután lecsöpögtetem. Már előtte feltettem vizet forrni, körülbelül a köles térfogatának kétszeresét. Mikor már csaknem forr, beleöntöm a kölest, és gyakori kevergetés mellett puhára főzöm.
Ha szárított vargányát használok, ideje beáztazni, kb 10-15 percre.
Közben a friss gombát gombakefével lesúrolom, majd a fokhagymával együtt kevés olajon megpirítom, a lecsöpögtetett vargányával együtt. Öntök hozzá egy kis finom fehérbort is, aminek maradékát vígan elkortyolgattuk a vacsorához.
A gomba kész, a köles megfőtt- ha nagyon leves, lecsöpögtetem. Összekeverem, sózom, borsozom, belevágom a petrezselyemzöldet. Tejszínnel lágyítom.
A tányérra helyezek egy nagyobb pogácsaszaggatót, megtöltöm a masszával, lesimítom, majd eltávolítom a karikát, így szép formát kapok.
A lazacot háromszögekre vágom, melyeket összetekerek, ezzel tálalom a kölest.


Posted by Picasa

2010. június 8., kedd

Francia rebarbara- pite...


... avagy Millie, Chili&Vanilia és Joanne Harris találkozása a konyhámban...



Az úgy volt, hogy már nagyon szenvedtem a szakácskönyvvásárlás- elvonási tünetektől, így mikor a Líra könyvesboltban Joanne Harris A Francia Konyha című könyve bemászott - mit mászott, ugrott!- a kosaramba, nem nagyon tiltakoztam.
Belga séfem belga módon megtartott szemerevételezés után (= lassan, fél óra alatt, egy- két capuccino mellett) csak annyit mondott, hogy ez bizony elég bézik...
Sebaj, gondoltam, azért biztos találok benne majd valami főzni/sütnivalót.
Még aznap délután meglátogattuk Pákosztos Milliéket, és miután kipákosztoskodtuk magunkat az igen finom tavaszi tekercsen és mákos gubán (nyamm...), egy újabb capuccino mellett újra előkerült a könyv, immár Millie polcáról, aki a 182. oldalon található feketeáfonya- tortára hívta fel a figyelmem, ami szerintük igennagyon finom.
Chili&Vanilia blogján nemrég láttam egy rebarbarás sütit,és mivel egy csomag rebarbara kornyadozott az én hűtőmben is, gondoltam, belevágok, jó lesz ez azzal is, nemcsak feketeáfonyával.
Így lett. :-)
 Ez eddig a leges-leges-legfinomabb omlós tészta és pite, amit valaha csináltam.



Hozzávalók

A paté briseé- hez:
25 dkg liszt
17,5 dkg  hideg vaj
2 dkg kristálycukor
1 tojás
( fél ek hideg víz, én kihagytam)

A töltelékhez:
(50 dkg feketeáfonya)
1 csomag rebarbara megtisztítva, felaprítva
2 tojás
12,5 dkg cukor (én többet használtam, mert nagyon savanyú volt a rebarbara)
175 ml tejszín
2,5 dkg lis
(1 kk. créme de cassis)

Elkészítés:

A sütőt 200 fokra előmelegítettem
Az omlós tésztához minden hozzávalót robotgépbe raktam, késsel épp csak összeaprítottam, majd gyorsan összegyúrtam, és betettem a mélyhűtőbe.
Közben előkészítettem a töltelékhez valókat, addig lehűlt a tészta.
Ezután két folpackréteg között kinyújtottam, egy Ikeás kisebb piteformábát kibéleltem vele (kivajazni elfelejtettem), a felesleges tésztaszélt levágtam, ebből lettek a virágok és a levelek, ment minden a mélyhűtőbe, míg elkészítettem a tölteléket.
Ez mindössze annyi, hogy a tejszínt, tojást, cukrot és a lisztt összekevertem robotgéppel.
Ezután kivettem a formát a mélyhűtőből, rászórtam a rebarbarbarát, ráöntöttem a cukros- tejszínes cuccot, és már ment is be a forró sütőbe.
Semmi elősütés, semmi vakonsütés, mégcsak meg sem szurkáltam.
Fél óra alatt sült meg, és igen hamar elfogyott.
:-)
Posted by Picasa

2010. június 3., csütörtök

Püréparádé




Kissé eltűntem mostanában, itt a szokásos tavaszi pörgés, utazások, munka, utazások és még több munka és még több utazás, és közben az Élet élvezete- amely soha, soha nem szorul háttérbe.
Ezért sokszor az esti számítógépelőttragadás helyett más programokat részesítek előnyben.
Bár mostanában azt is mondhatnám, hogy a Karácsony után hogy milyen szép ősz lett hirtelen :-)...
Esik, esik és esik, és a muskátlikat beköltöztettem a nappalimba, mielőtt kihalnak.
De fő az optimizmus, egyszer csak lesz nyár meg meleg meg napsütés meg Hawaii.
A konyhámban pedig zöldségek főnek, és pürék készülnek, belga szardíniával tálalva, a hozzávalók pedig: ami akad a hűtőben éppen.


Kecskesajtos céklapüré

Hozzávalók:
sült cékla
Créme Fraiche ( Culinarisban mindig van)
kecskesajt

Elkészítés: zutty minden a mixerbe, gomb megnyom



Mentás karfiolpüré

Hozzávalók:
párolt vagy sült karfiol
menta ( az erkélyről)
főtt krumpli
Créme Fraiche

Elkészítés: zutty, gomb megnyom, kész



Zsályás brokkolipüré

 Hozzávalók:
párolt brokkoli
zsálya
főtt krumpli
Créme Fraiche

Elkészítés:
 lsd fenn
Posted by Picasa

2010. április 4., vasárnap

Nagymamám kelt kuglófja


Anyai nagymamámat imádtam.
Sajnos korán eltávozott közülünk, de a szeretetére, a nála töltött nyarakra, és a süteményeire mindig emlékezni fogok. Dacára háborúnak, szegénységnek, vagyonelkobzásnak, náluk sohasem múlhatott el vasárnap sütemény nélkül. Tyúk mindig volt, így tojás is akadt, a kamra pedig baracklekvár nélkül elképzelhetetlen volt. Így ha más nem is, de lekváros piskóta minden vasárnap szerepelhetett a menüben. Persze ezen kívül sokféle sütemény készült, például az alábbi kuglóf is, amelyet most Anyukám varázsolt az asztalra.




Hozzávalók
½ kg liszt
2,5 dkg friss élesztő
8 dkg cukor
1 csipet só
Kb 2,5- 3 dl tej
½ vaníliarúd kikapart belseje, vagy 1-2 zacskó vaníliás cukor
1 ek holland kakópor + 1-2 ek tej
( étcsokidarabok illetve mazsola ízlés szerint)

Elkészítés

Az élesztőt pici cukorral megfuttatom egy kis tejben.
A cukrot, sót, lisztet összekeverem, majd az élesztős keverccsel bedagasztom. Kettéválasztom, egyik felébe 2 tojássárgáját, és egy fél vanílirúd kikapart belsejét dagasztok. A kakóport összekeverem 1-2 ek tejjel, hogy krémszerű legyen, és a másik masszafélbe dagasztom. A vaníliás félbe lehet mazsolát tenni, a kakaósba pedig csokidarabokat.
A vaníliás darabot kinyújtom félujjnyi vastagra, félreteszem. Kinyújtom a kakaós lapot is, szintén félujjnyira.
Egy másfél literes lábast kizsírozok, kilisztezek anyai nagyanyám módjára ( akkor még flancos sütőpapír nem volt ám...különben is lehet hogy a kuglóf beleragadna...) A sárga lapra rárakom a barnát, és feltekerem, mint a bejglit.

A feltekert tésztát két kezembe veszem, megtekerem, és a mellékelt képek szerint tekergetem csigába, úgy, hogy a két végeit mintegy bezárom önmagába, a felsőt alulra, az alsót felülre. Ezután beleigazgatom a lábasba.



Letakarom, és duplájára kelesztem. Mielőtt sütőbe tenném, felvert tojással megkenem a tetejét.
200 C-on tűpróbáig sütöm, kb ¾- 1 óra hosszáig. Ha pirul a teteje, le lehet takarni.
Posted by Picasa

Húsvét 2010.


Vidám Húsvéti Ünnepeket kívánok Mindenkinek!




Posted by Picasa

2010. március 22., hétfő

Mi a manó az a MOLE?

A MOLE az egyik legfűszeresebb étel, amit valaha kóstoltam.

Régebben a mexikói konyhaművészet fel- felbukkant az életemben (nem, nem kell semmiféle Albertora vagy Alfredora, legkevésbé Alehandróra gondolni...másról volt szó, de ez maradjon az én titkom)- ekkor találkoztam először a MOLE-val. Később láttam egy- egy konyhai magazinban- csokis csirkeként közzétéve. Na ettől sikítok... Miért kell valamit egyből csokisnak kategorizálni, csak mert barna színű szósz?
( mondjuk van benne kakaópor, az igaz.)
Mert a wikipediából kiderül, hogy a MOLE név egy gyűjtőnév, méghozzá a mexiói konyhában használatos szószoké- és nagyon sok fajtája van ennek megfelelően.
Gondolom ez csak még több lenne, ha Mexikóba utaznánk és körülnéznénk kicsit jobban...

Szóval van Mole Amarillo, Coloradito, Verde, Rosso, és a képen látható Mole Poblano- ami általában a mole-t jelenti Mexikón kívül.

Szerintem nem érdemes otthon bajlódni az elkészítésével, úgysem lesz autentikus, kb ennyi hozzávaló kell hozzá, és ez is csak félig fordítható magyar nyelvre:
szárított csilipaprikák: ancho, pasilla, mulato and chipotle, magvak: mandula, indigenous peanuts, szezámmag), fűszerek (nincs részletezve, de ez lenne a lényeg), Mexikói csokoládé (őrölt kakaópor cukorral, fahéjjal és egyéb diófélékkel), só, és egyéb cuccok: charred avocado leaves, hagyma, banán, fokhagyma. Szárított fűszereket is használnak hozzá, például oregánót.




Szerencsére MOLE-t már itthon is lehet kapni, spéci üzletekben (Culinaris). Mielőtt felfedeztem itthon is, az USA-ból hoztuk...a túlsúlyról inkább most nem beszélnék...



MOLE
Hozzávalók:

1/2 üveg MOLE
leveskocka
fehér hagyma ( FEHÉR, nem vörös és nem lila!)
fehérbabkonzerv
csirkemell
tortilla
trappista sajt
a tetejére szezámmag (én elfelejtettem)

Elkészítés:

Először is igyekszem nem a legszebb fehér blúzomban főzni és összeállítani ezt a csodás fogást. Okot lásd később.
A csirkemellet natúran vízben megfőzöm, nem kell sózni, mert a mártás elég fűszeres lesz.
Mikor puha, villával szétmarcangolom, rostjaira.
Közben a babkonzervről leöntöm a levét, csak keveset hagyva rajta, és odateszem "főni"- tudom, hogy már elég puha így is, de kicsit be kell sűrűsödnie. Ha kész, összemaszálom, vagyis pürésítem.
Közben a MOLE- val is szorgoskodom: az üvegből kioperálom a meglehetősen kemény szósz felét, közben vigyázok, ne fröccsenjen sehová, mert ezt bizony semmilyen csodafolteltávolító ki nem szedi a textilekből...
2-3 dl vizet a leveskockával felforralok, beleteszem a moledarabokat, amelyek valószínűleg keményebb darabok, és addig melegítem és kavarom, míg szósz- szerű nem lesz.
A sajtot lereszelem, a fehér hagymát nagyon apróra kockázom.
Ha van időnk, készíthetünk saját kezűleg is tortillát, én most gyárit használtam.
A tortillalapokat kicsit megmelegítettem mikróban, és következik az összeállítás:
Egy tortillalapot egy tányérra fektetek, megkenegetem a babpürével.
Ráteszek néhány csirkecafatot. Összetekerem. A fotó kedvéért én kétfelé vágtam.
A tetejére kenegetem a mártást- módjával- erre jön a reszelt sajt és a hagymakockák- és kész az igazán különleges, autetntikus és fűszeres vacsora.
Posted by Picasa

2010. március 17., szerda

Lazac kétszer


Örömbódottág volt, hogy a Metroban gyönyörű lazacfilét lehetett hétvégén kapni.
Így nem volt nehéz kitalálni, mi legyen a vacsora.
Kétszer is.
A lazac mindkét esetben ugyanúgy készült: kissé megborsozva, bőrös felével lefelé süldögélt a serpenyőben, pár percig, olívaolaj és vaj keverékében. Itt a tankönyv szerint abba kellett volna hagyni, de mondtam a séfemnek, hogy számomra nyugodtan fordítsa csak meg és süsse át jól a másik oldaláról is...
Tálaláskor nagy szemű tengeri sóval meg lehet szórni.

Mindkét köret a GoodFood magazin márciusi számából származik (Eat well), amelyre a brüsszeli reptéren sikerült szert tennem.
Mire leszállt a gép, eldöntöttem, hogy bizony végig kell főznöm, a-tól z-ig...
Lazac narancsos céklasalátával



Hozzávalók:

lazacfilé
sült cékla
narancs
rucola
málnaecet

Elkészítés:
A lazacot az előbb leírtak szerint megsütöm, közben összeállítom a salátát: a céklát meghámozom, felszeletelem, a narancsot is meghámozom, úgy, hogy egyáltalán ne maradjon rajta fehér hártya, majd ezt is felszeletelem.
Egy tányéron szépen elrendezem a narancs- és a céklaszeleteket,valamint a rucolát, megöntözöm málnaecettel, mehet rá vagy mellé a halfilé és voilá!
Egy kis sparkling wine nem rontja el az íz- összhatást.

Lazac grépfruitos kuszkusszal

 ( Párizs és Budapest találkozása)
Ugyanis még ősszel sikerült beszereznem egy üvegcse Ras- el- Hanout fűszerkeveréket a párizsi Fauchonban, amelyet kifejezetten kuszkusz ízesítésére ajánlottak. Azóta sem sikerült kipróbálnom, most viszont a hozzávalók között ez is szerepelt, így végre megízlelhettük az ezzel fűszerezett kuszkuszt.



Hozzávalók

lazacfilé
kuszkusz
Ras-el-Hanout fűszerkeverék, ízlés szerint
vaj
fehér hagyma
földimogyoró
aranyszínű nagy szemű mazsola
egy fél grépfruit reszelt héja és kifacsart leve
petrezselyemzöld, jó sok
só, bors

Elkészítés

Míg a lazac sül, elkészítem a köretet: a kuszkuszt leforrázom, és pár percig állni hagyom.
A mogyorót szárazon serpenyőben megpirítom, majd egy zacskóban húsklopfolóval összetöröm- nem kell nagyon apróra.
A vajon megpárolom a kockákra vágott hagymát, hozzáteszem a mazsolát, majd a mogyorót, és összeforgatom. Ezután a kuszkuszt fellazítom egy villával, megfűszerezem a Ras- el-Hanout keverékkel, sózom, borsozom, majd hozzákeverem a hagymás cuccot és jó sok petrezselyemzöldet, végül a grépfruit lereszelt héját és a levét is.
A lazacfilével tálalom.

For this beautiful, perfect salmon fillet merci beaucoup for Pierre-P.(G)
:-)
Posted by Picasa

2010. február 24., szerda

Kínai- jappán hét (Badár után szabadon)

A múlt héten kétszer is volt szerencsém a kínai és a japán konyhaművészethez.


Már évek óta Budapestre sodort a szél, vagy a Végzet, nevezzük bárhogy, és néhányan a volt osztálytársaim és évfolyamtársaim közül csodálkozva kérdezgetik: „és hogy bírod Budapestet? Hogy lehet ott élni?” Hát kérem, IMÁDOM Budapestet. Ugyanis csak itt lehet megtenni azt, hogy olvasok néhány étteremkritikát mondjuk egy keleti étteremről, és két órával később már vígan vacsorázgatok az említett spéci helyen, magam tesztelve a leírtakat...( és akkor még nem beszéltem Budapesten sok mindenről, az éjjeli Lánchídról, Aquincumról, a Citadelláról elénktáruló csodálatos panorámáról, a Szépművészeti Múzeumról, a Várnegyedről...ja, a Culinarisról... hm, AVATAR 3Dben...)

De vissza Kínába és Jappánba!
Pontosabban az eheti első étterembe, a Momotaro Ramen-be, a Széchenyi utcában a Lánchídtól pár lépés távolságra.




Kép a diningguide-ról


Vélemények például a diningguide-on, vagy a plastic.hu-n, mivel a rament és a gőzölt gombócokat mindenki kivétel nélkül dicsérte, hát ezzel próbálkoztunk. Csak egy szót írhatok róla: tényleg isteni...Fotók az említett blogokon, nálam nem volt gép.

Az éttermet kívülről csak két piros lampion jelzi(hányszor elmentem már mellette...). Faasztalok, kicsit büfé jelleg, kedves kínai?japán? pincérlány, angolul egy szót sem beszél, magyarul bezzeg igen...na ilyet sem láttam még...Mikor megérkezünk, este hat körül, a hat asztalból csak egy foglalt, de perceken belül tele van a hely, és a további vendégek valamerre hátra navigálódnak. Talán van ott valami egyéb helyiség?

A ramen egy fűszeres leves, tele mindenféle cuccal. Eredete után kutatva azt találom, hogy inkább jappán étel, de a szó és az étel maga is Kínából ered, talán a kínai kézzel készített tészta –la mian-japán kiejtésmódja lett a ramen, vagy lehet lǔmiàn, ami valami keményítős cuccos szószban főtt tészta, vagy származhat a lāomiàn szóból is, ami azt jelenit: kikotor, és arra utal, hogy a tésztát forró vízbe merítették, és aztán fémszűrővel szedték ki a fazékból. Vagy mittoménmilyen kínaijappán edényből. Ezzel a hipotéziseknek nincs vége, de inkább arról a konkrét ramenről írok, amit rendeltünk: vega változat, jó sok zöldséggel és tésztával, és különös jellemzője, hogy az ember addig eszi, amíg előtte van. Az íze fűszeres, nem tudom leírni, de semmi köze a magyar zöldségleveshez, menjetek és kóstoljátok meg. A húsos verziónak is nagy a rajongótábora, legközelebb az jön. És nem átallanak kb 1200 Ft-ot elkérni egy hatalmas adagért. :-)

A ramen után a gőzölgő húsos batyuk következnek, amikhez valami hihetetlen mártást adnak, ami chilis is, paprikás (?) is, csíp is meg nem is, és a gombócok sokkal jobbak vele, mint nélküle. A 8 darab öklömnyi gombóc is bizony elfogyott mind egy szálig. (Holnaptól rendszeresen futok majd...)

Nem mellékes, hogy nagyon pénztárcabarát a hely, ilyen különleges ízeket otthon nem nagyon lehet elővarázsolni, és nagyságrendekkel jobb, mint az tizenkettőegytucat kénai gyorsbüfék egyenízetlenédessavanyúminden kínálatával...Ketten fizettünk 3000 Ft-ot...Szóval visszajövünk.

 
Következő jappánkínai étterem, fővárosunktól jóval távolabb található: Sopronban.
Business trip, és épp van egy óránk ebédelni. Mivel főnököm tud a gasztrobolondériámról (anno Kistücsökkel kezdtünk), melegen ajánlja a “Chen’s Coocking Wok and Grill Restaurant”- ot.



Kép innen

Belépünk, hatalmas terem, kb 15x akkora, mint a Momotaro Ramen. Szép sötétbarna dizájn, tetszik. Középen büféasztalok, rajtuk minden földi jó... Kedves kici kínai pincérnő, beszél magyarul, megkérdezzük, hogy mi itt az ábra. Mosolyog, közli, hogy allyoucaneat ezeröccá’kilencven forint. OK, feleljük, én meg gondolom biztos nem tudja még a számokat egyemmeg. De nem, tévedésnek nyoma sincs. Tényleg ennyibe kerül az ebéd. Óriási választék, nagyon tetszik a sushi, kb 6-7 fajta, ahogy kell, gyömbérrel, szójaszósszal, wasabival, pálcikával. Mellette a grillrész, ahol a friss zöldségektől elkezdve a rákon át a kagylóig minden van, szabadon kombinálható, és a kici kínai szakácsok a vaslapok mellett csak arra várnak, hogy elkészíthessék. Emellett még egy büféasztal, a szokásos kínai vegyesfelvágottal: omlósz cirke, kicit cípősz, édes- savanyú cirke, nem cíp, szerzetesek eldele, szójacsírasaláta, algacucc, kínai tészta és zöldséges rizs, stb, stb, stb. Következő asztalon már nem is emlékszem mi van, de valami leves, saláták, zöldségek...


A Sushi, a Maki, a Futomaki mind nagyon finom, akár a Wasabiban, és tényleg no limit. Van egy nagyobb tölcsér alakú sushi, nagyon dekoratív. Azért megkóstolom a “kommersz “ büfékínálatot is, az édes fűszeres csirke meglepően finom és omlós, de a tésztára elkel a szójaszósz, hogy legyen valami íze. Még az alga is ehető.

Nagyon tetszik, hogy rengeteg friss gyümölcs díszeleg a tálakon: ananász, narancs, kivi, mangó...desszertként ezt választom, mert az osztrák módra készült fánk nem nagyon nyeri el a teszésemet, főleg hogy még lekvár sincs benne.
Egy szó mint száz: meglepően finom, hatalmas választék, ócó. Ötös skálán csillagos ötöst érdemel, bizony nem könnyű ilyen színvonalat találni ennyire távol Budapesttől.
A helyiek bizonyára ismerik, meg a sógorék is, hiszen egyre érkeznek a vendégek, több öt- hatszemélyes család, kisgyerekkel (etetőszék van.)
Nem véletlenül népszerű hely.

Még egy párszor letesztelem majd a sushit. :-)

Cézárimádó is betévedt ide, képek és kritika az ő blogján is. (Nálam csak mobil volt, az ezzel készített fotókat inkább nem posztolnám...)


Ja, honnan jön a Jappán? Hát Badár Sándor és Horváth János barátaink könyvének a címe, amit mindenki olvasson el, ha könnyesre akarja röhögni magát két hülyegyereken, akik a szocializmus kellős közepén eldöntötték, hogy elutaznak Japánba. És így is tettek.


Beszámolójuk ez a rövidke könyv, kezdve attól, hogy mindenki azt hitte, hogy dezertálni akarnak, pedig csak karatézni mentek, odáig, hogy meg nem tagadva magyar vérüket hogyan tesznek szert méregdrága exkluzív csodálatos japán legyezőre...egymás szavába vágva mesélik hihetetlen kalandjaikat. Túlélték...
Posted by Picasa