2008. december 25., csütörtök

Karácsonyi vacsora

Az ünnepi asztal




Szilvakrémleves

Hozzávalók:
veresszilva (augusztus 20-a körül érik, nagyon fűszeres és ízletes)
cukor
főzőtejszín
1 cs só
ha más szilvából készítjük: fél csomag főzős eperpudingpor és fél l tej
vaníliacukor és fahéj ízlés szerint

Elkészítés:

A kimagozott szilvát feltesszük főni. Amikor a héja lepöndörödik, ( kiszedhetjük, de nem fontos), összeturmixoljuk. (Ebben a stádiumban lefagyaszthatjuk.) Felforraljuk, cukorral édesítjük, beletesszük az 1 csipet sót, tejszínnel krémszerűre keverjük, még egyet forralunk rajta.
Ha másfajta, kevésbé ízletes szilvából készítjük, akkor 4 személyre fél csomag eperpudingot fél liter tejjel és cukorral elkeverünk, a szilvamasszához öntjük, utána jöhet a tejszín szintén krémleves-sűrűségig. Vaníliacukorral és fahéjjal ízesítjük, tejszínhabbal tálaljuk.

Töltött csirke Anya- módra
Töltött csirke

Egy egész csirkét pár órával az elkészítés előtt bepácolunk: a bőrét óvatosan felfeszegetjük, és a következő páccal kívül-belül jól bekenjük: reszelt hagyma, reszelt fokhagyma, só, bors, Delikát (vagy fűszersó). Állni hagyjuk.
Közben elkészítjük a tölteléket:
Szikkadt kenyeret tejbe áztatunk, kinyomkodjuk, elmorzsoljuk. Hozzáteszünk sót, borsot, Delikátot, reszelt hagymát, apróra vágott sok-sok petrezselyemzöldet, szeletelt gombát, összekeverjük, ezután egy egész tojást hozzáütünk, mert az fogja össze, és összevegyítjük. Végül kockára vágott főtt tojást is teszünk bele, ezzel már óvatosan keverjük össze.
A csirke bőre alá és a hasüregébe rakjuk a tölteléket, majd ahol lyukas a csirke bőre, összevarrjuk. Olvasztott zsírral (!!! nem margarin, nem vaj) megkenegetjük, alul is.A tepsit vagy csirkesütő edényt is kizsírozzuk, és 200 C-on kb 2 óra alatt pirosra sütjük. Ha égne, alufóliával letakarjuk, de ha tepsiben sütjük, akkor már az elejétől leborítjuk alufóliával, és a combjánál jól megkenjük zsírral, hogy ne ragadjon hozzá a fólia, mert könnyen felszakítja a bőrt. Időnként a saját zsírjával meglocsoljuk sülés közben.
( a mienk mindig kireped, minden Karácsonykor máshol.)
:-)
Posted by Picasa

Nincsenek megjegyzések: