2008. december 7., vasárnap

Márványkuglóf



Márványkuglóf

Hozzávalók:

4-5 tojás
30 dkg vaj vagy margarin (én csaltam, margarint használtam, azzal is finom)
30 dkg porcukor
30 dkg finomliszt
1 kk. sütőpor
3 ek kakaópor
vaníliaaroma
vaníliás cukor
esetleg 1-2 ek tejföl szükséges lehet a masza lazításához

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük, az én sütiskönyvem 200 C-ot ír és 50 perc sütési időt, de ez változik sütőtől függően.


A puha margarint habosra keverem a cukorral.
A tojásokat kettéválasztom, egyesével beledolgozom a sárgákat. A fehérjét habbá verem.
A lisztbe belekeverem a sütőport, kétfelé öntöm, egyik fele legyen egy kicsit kevesebb, ebbe beleszitálom a kakaóport.
A tojásos masszát is két edénybe szétosztom, egyikhez mehet a sima liszt, vaníliáscukor, vaníliaaroma, valamint a tojásfehérjehab fele, másikba a kakóporos liszt, én ekkor szoktam beletenni 1-2 ek tejfölt, mert általában túl sűrűnek látom, és a felvert tojásfehérje másik fele.
Először a liszttel keverem simára a masszákat,(kicsit nehéz), majd óvatosan beleforgatom a felvert tojásfehérjét. Én ezt is géppel szoktam, a legalacsonyabb fokozaton.
Kicsit több tojásfehérjehabot szoktam hagyni a kakaós félbe, mert az sokkal töményebb.
Most épp kallódott egy negyed zacskó pirított mogyoró a hűtőben, ezt beleszórtam a vaníliás masszába.
Bár kicsi tojásokat használtam, 4 elégnek bizonyult.
Egy kuglófformát kimargarinozok, kilisztezek, alulra simítom a vaníliás masszát, tetejére a kakaósat, majd egy villával óvatosan összekeverem a két masszát, hogy márványos legyen.

Kb 40 perc alatt sült meg.

Meggylekvárral igazi délutáni csemege, főleg egy csésze forró kávéval.






Posted by Picasa

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon tetszik a főzőtudományod!

Üdv: www.tavolkeletikert.mlap.hu