2008. december 20., szombat

A praliné csodálatos ruhája





Karácsonyi salsapartyra készültek a fenti pralinék illetve a különböző édes csábítást jelentő sütigolyók.
(aki ránéz most a blogomra, annak nem lesz meglepi)


Először is köszönet illeti Mamma-t (http://dallacucina.freeblog.hu/, mert összegyűjtötte a gasztroajándékokat a különböző blogokról. Gondolom időt és fáradságot nem kímélve...ez nem kis munka lehetett.
Nekem nagyon sokat segített, és még fog is ez a lista.
Egyszerűen szuper, hogy nem kell keresgetni, csak klikk és máris mazsolázhatunk az ötletek között:

http://dallacucina.freeblog.hu/archives/2006/08/30/Gasztroajandekok/

Háromféle dolgot készítettem, kettő golyó, a harmadik életem első (már nagyon időszerű) trüffele.

Az első golyót az NLC-n találtam:

Rumos puncsgolyók

• egy csomag babapiskóta (vagy 250 g piskótamorzsalék, vagy darált keksz)
• 10 dkg cukor
• 5 evőkanál rum
• 5 dkg mazsola ( én vörösáfonyát használtam)
• 4 evőkanál málnaszörp (nálam gyümölcsöntet)
• 3 evőkanál puha vaj
• 1 evőkanál holland kakaó
• 5 dkg darált dió

Eredeti elkészítési verzió:

A cukorból és 1 dl vízből főzzünk sűrű szirupot. A piskótát daráljuk le, a mazsolát áztassuk be a rumba. Keverjük össze a piskótamorzsát a rumos mazsolával, a málnaszörppel és a kihűlt sziruppal. Hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek, közben a puha vajat keverjük el a dióval és a kakaóval, és morzsoljuk össze a masszával. Formázzunk golyókat belőle, és hempergessük meg csokireszelékben.

Turbó verzió:

A cukorból és a vízből szirupot főztem, vagyis felforraltam, majd lehúztam a tűzről, nem nagyon sűrítgettem.
Robotgépbe tettem sorban a hozzávalókat, a diót még darabokban,hozzáöntöttem a cukorszirupot, aztán megnyomtam a gombot és vártam, míg a gép homogén masszát csinált.
Ezután golyókat formáztam, majd eltettem pihenni a díszítésig.

A másodikat a Candy's blogon találtam, és remélem nem baj, de önös érdekből a saját blogomon is közzéteszem, egyrészt mert nagyon finom, másrészt hogy könnyen megtaláljam, harmadrészt mert icipicit változtattam az eredeti recepten:


http://piszke.blogspot.com/2007/11/aszalt-srgabarackos-mogyors-gombc.html


Aszalt sárgabarackos-rumos gombócok

Hozzávalók:

15 dkg aszalt sárgabarack
15 dkg darált mogyoró (én 8 dkg diót + 7 dkg darált kekszet használtam)
2 ek. narancslikőr
1 ek. víz
2 ek. vaníliás porcukor
1 ek. barackdzsem ( 2-3- ek)
1 fél tk. rumaroma
( nálam 2-3 dkg vajat is elbírt)

(Eredetileg:a bevonathoz 15 dkg ét tortabevonó és 1 tk. olaj, mondjuk Piszkéé gyönyörű is lett, meg kell hagyni)

Elkészítés:

Minden bele az előző receptben is szereplő robotgépbe, gomb megnyom, kicsit vár,kész.
Gombócformázás, díszítésig mehet a másik mellé.

A harmadik a trüffel, szintén blogról, A Főzés tudománya-ról, és fenti okok miatt általam is közzétéve(ezen nem változtattam):

http://okostojas.blog.hu/2007/11/29/turbo_narancsos_truffel

Turbó narancsos trüffel

Cirka 40 db trüffelhez kell:

6 dkg vaj
75 ml tejszín
22 dkg étcsoki (Boci)(nálam 70%-os ét)
1 tojás sárgája (kihagyva, az állagán szerintem nem változtatott)
1 tk reszelt narancshéj (nálam 2 kis narancs héja) (GBT 3. update: a vérnarancs héja nem ad elég intenzív aromát)
2 tk apróra vágott, vegyes citrushéj (TESCO márkatermék citrom és narancs)(kihagytam)
2 tk Grand Marnier (1 ek házi vaníliakivonat)
a hempergetéshez holland kakaópor

Elkészítés: (tényleg turbó!)

A vajat a tejszínnel kis jénaiban felforraljuk, lehúzzuk, beletördeljük a csokit, fényesre keverjük.
Bele a sárgáját, narancshéjat, citrushéjat, piát, kidermeszteni, formázni.

Annyit teszek hozzá, hogy ez szuperszuper recept, könnyű, gyors,finom. Én is próbálkoztam szívecskeformával, de az enyém olyan kicsi, hogy csak akkor szép, ha vékonyra öntöm a trüffelmasszát.
Amikor a szívecske-szaggatóval formáztam, kimaradt trüffelmassza, ezt egy kis edénykében összeolvasztottam, és nagyon jól jött a díszítésnél, lehetett ragasztgatni vele.
DÍSZÍTÉS
A pralinék felöltöztetésének csak a fantázia szab határokat. Néhány megjegyzés:
1. vizes kézzel nem ragadnak jobban sem a díszítő icipici golyók, sem a mandula, sem a csokireszelék...Csak a kezünkre.
2. én 1-2 kanál cukrot feloldottam vízben, összeforraltam(mikróban), majd ebbe mártogattam a pralinéim tetejét, aztán a díszekbe. Mikor megszárad, rajta marad (legalábbis nagyon remélem).
3.A trüffelnél követtem az eredeti posztot, azaz kakóporba hempergettem, majd a megmaradt csokimassza újra felmelegítésével ragasztottam rájuk a díszeket.
4. nagyon szép (és finom) ajándék, lsd következő posztjaimat.
Posted by Picasa

2 megjegyzés:

Millie írta...

MIndegyikből kérek!!!!!!!!!!!!!!

Salsa Orsi írta...

Hát ez az ajándék nem készült el péntek délutánra, bocs..........
De ami késik nem múlik!
;-)