2008. december 26., péntek

Pulykamell Wellington módra




Pulykamell Wellington módra

Anyukám sokszor megveszi a Príma Konyha Magazint. Én régebben szerettem, az utóbbi időben már nem (erről már írtam, győztek a gasztroblogok és a szakácskönyvek). Az idei decemberi számban azonban találtunk egy receptet, úgyhogy újítottunk: a hagyományos gesztenyével töltött pulykamell helyett ezt készítettük.

Hozzávalók:

80 dkg hosszúkás pulykamellfilé egyben
15 dkg füstült szalonna
3-4- gerezd fokhagyma

5-6 vékony szelet bacon

A sütéshez: 4 ek olaj

A burokhoz: 1 csomag ( 50 dkg) fagyasztott leveles tészta

A gombapéphez:

40 dkg csiperkegomba vagy 1 doboz konzerv szeletelt gomba
1 közepes vöröshagyma
3 ek olaj
1 mokkáskanál só
1/2 mokkáskanál bors
1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa
1 ek sűrített paradicsom
1 tojás
kakukkfű
bazsalikom
rozmaring

A lekenéshez: 1 tojás


Elkészítés:

A vajastésztát szobahőmérsékleten felengedjük.


A pulykamellet megmossuk, leszárogatjuk. A füstölt szalonnából csíkokat vágunk, megtűzdeljük a pulykamellet, a rostokkal párhuzamosan, így, mikor szeleteljük, szép mintát kapunk. A fokhagymagerezdeket félbe vágjuk, ezeket is a húsba nyomkodjuk.
A húst körös-körül sóval bedörzsöljük, majd a baconszalonnával körbetekerjük. ( Ebben a fázisban betehetjük a hűtőbe egy éjszakára.)
Egy kisebb tepsibe 2 ek olajat teszünk, és lefedve, 200 C-on, kb 40- 45 perc alatt megsütjük a pulykamellet. Majdnem át kell sülnie, de ne száradjon ki. Sülés közben a zsírjával és a maradék olajjal locsolgatjuk, forgatjuk.
Hűlni hagyjuk (vagy betehetjük a hűtőbe másnapig).

Míg sül a hús és enged a vajastészta, elkészítjük a gombapépet:
A gombát és a hagymát is ledaráljuk (Anya kétszer is). Az olajat egy serpenyőbe öntjük, és a hagymát és a gombát addig pirítjuk benne, míg a leve el nem fő. Sózzuk, borsozzuk, mehet bele a paradicsom, majd a felvert tojást is hozzáadjuk, és kocsonyásodásig pirítjuk. A tűzről lehúzva a fűszernövényekkel ízesítjük.

A fölengedett vajastésztát kb 1 cm vékonyra nyújtjuk, a széleiről egy keveset derelyevágóval levágunk díszítésként.
Az elősütött pulykamellet a gombapéppel körbetapasztjuk, Anya először megkente tojásfehérjével, hogy biztosan rátapadjon. Majd a kiterített tésztát is megkente, erre rakta a gombával burkolt pulykamellet, és ráhajtjuk a tésztát. Úgy tesszük kizsírozott-kilisztezett tepsibe, hogy a hajtás kerüljön alulra. Felvert tojással bekenjük, majd a félretett tésztacsíkokkal díszítjük, ezeket is megkenjük tojással.
Villával pár helyen megszurkáljuk, de vigyázzunk, nehogy a húst elérje.

Előmelegített sütőben, kb 180 C-on, 35 percig sütöttük, jól át kell a tésztának sülnie, mert különben szalonnás marad.
( az eredeti recept 200 C-on 22-25 percet írt, szerintem ez kevés).
Posted by Picasa

2 megjegyzés:

Kriszta írta...

Nahát, jó, hogy megláttam, hogy te is írtál erről a pompás kajáról, így én már nem értekezem majd róla hosszasan. Nekem anyum csinálta meg 25-ére a Nők Lapjából, és egészen elolvadtunk a végeredménytől.

Salsa Orsi írta...

Igazság szerint nálunk is Anyukám csinálta... :-)
Azért lett olyan finom, mert benne van a mérhetetlen anyai szeretet...