2009. január 31., szombat

Pavlova






Pavlova- torta

Anyukám csinált nekem igazi szülinapi Pavlova- tortát!!!
(nyányányáááá)

Ezennel örök időkre megoldódott a maradék tojásfehérje felhasználása.
:-)

Egészen idáig azt hittem, a Pavlova csak flanc, de ma ez a tétel végérvényesen megcáfolódott.
Ez a torta habkönnyű (szó szerint!), édesen ropogós, és a kivi savanyúsága nagyszerűen ellensúlyozza az édes-cukros-ropogós habszeleteket.
Egyszerűen mennyei!!!

Talán marad holnapra egy-két szelet még, ha valaki erre jár, ugorjon be, szívesen látom.
(valószínűtlenebb verzió)

Amennyiben mégsem, akkor éjszaka bizonyára az utolsó morzsáig elpusztítottuk...
(valószínűbb verzió)

Konzekvencia: inkább hívjatok fel...
:-)


Hozzávalók:

3 tojásfehérje
3x5 dkg porcukor
pár csepp ecet
1 púpos kávéskanál keményítő
1 csipet só

tejszínhab
kivi


Elkészítés:

A tojásfehérjét magában robotgéppel felverjük. Mikor már kemény hab, apránként hozzáadjuk a porcukrot, amiből 1 kanálnyit félreteszünk, ehhez hozzákeverjük a keményítőt, sót, és ezt is hozzáadjuk a habhoz, valamint a pár csepp ecetet is.
A sütőt 140 C-ra állítjuk, egy sütőpapírra 25 cm átmérőjű kört rajzolunk, tepsibe tesszük, és a habot rásimítjük körülbelül a körig. Egy kicsit beljebb hagyjuk a szélét, mert sütés közben még nő. A széleit kicsit magasabbra hagyjuk (szaknyelven "felhúzzuk"). Másfél óráig inkább szárítjuk, mint sütjük.
A sütőpapíron hagyjuk kihűlni, majd óvatosan lehúzzuk a papírt, nehogy a torta összetörjön.
Tálaláskor tejszínhabot halmozunk rá, és kivivel díszítjük.




Posted by Picasa

1 megjegyzés:

szepyke írta...

Gondolom, azóta elfogyott, tehát buktam a meghívást... :D